ua en ru

МЗС України висловило протест через нові вироки у справі "Хізб ут-Тахрір"

МЗС України висловило протест через нові вироки у справі "Хізб ут-Тахрір" Фото: прапор кримськотатарського народу (РБК-Україна)

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з новими вироками семи засудженим у справі "Хізб ут-Тахрір", які 16 вересня виніс Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ. Їх засудили до 13-19 років в'язниці.

Про це йдеться в заяві, розміщеному на сайті МЗС України.

Йдеться про засудження сімох громадян України Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір’яєва, Тімура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва та Едема Смаїлова у справі т.зв. "2-ї Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір".

Всі вони були затримані в окупованому Криму, їх звинуватили за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ "Організація та участь у терористичній діяльності". Пізніше затриманих незаконно перемістили на територію Росії в Ростов-на-Дону.

"Досудове слідство і судовий процес проходили з численними процедурними порушеннями та в умовах повного ігнорування наданих захистом доказів непричетності обвинувачених в інкримінованих діяннях", - йдеться в повідомленні.

У результаті суд виніс вироки, згідно з якими незаконно обвинувачені громадяни України отримали від 13 до 19 років в'язниці.

"Жахливі терміни ув'язнення за відверто сфабрикованими звинуваченнями у терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій та релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу", - йдеться в заяві МЗС

У відомстві закликали Росію скасувати рішення суду і звільнити незаконно засуджених кримських татар. Також в МЗС апелюють до міжнародної спільноти.

"Закликаємо міжнародну спільноту відреагувати на таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування Росією неправомірної практики судових переслідувань інакомислення", - йдеться в повідомленні.

Також у відомстві закликали посилити тиск на РФ, в тому числі санкційний.

Український омбудсмен Людмила Денісова також відреагувала на незаконні вироки та закликала до санкцій.

"Закликаю представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипкорпусу змусити РФ припинити незаконні затримання та судилища незаконно ув'язнених громадян України та повернути їх на батьківщину", - заявила вона.

Нагадаємо, раніше США закликали Росію припинити порушувати права кримських татар.

Раніше РБК-Україна писало, що в результаті обшуків в Криму були затримані чотири кримських татари, їх доставили в будівлю так званого "ФСБ в Сімферополі".