ua en ru

МЗС України вимагає від Росії звільнити Умерова

МЗС України вимагає від Росії звільнити Умерова Фото: Ільмі Умеров (facebook.com/Zair Akadyrov)

МЗС України закликало посилити тиск на РФ з метою звільнення українських політв'язнів

Міністерство закордонних справ (МЗС) України вимагає від Російської Федерації звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це повідомила спікер МЗС України Мар'яна Беца в Twitter.

"Вимагаємо від РФ звільнити Ільмі. Закликаємо міжнародних партнерів посилити тиск на Росію з метою звільнення Умерова та інших українських політв'язнів", - написала Беца.

Нагадаємо, сьогодні, 27 вересня, Сімферопольский районний "суд" в окупованому Росією Криму виніс вирок у справі Умерова. Його засудили до двох років колонії-поселення. Також заступнику голови Меджлісу заборонили два роки займатися публічною діяльністю і виступати в ЗМІ.

"Прокурор" просив для Умерова 3,5 року позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на 3 роки. Він також вимагав заборонити заступнику голови Меджлісу на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Слідчі Федеральної служби безпеки Росії порушили кримінальну справу стосовно Умерова в 2016 році. Його звинувачують у правопорушенні, передбаченому статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії).