ua en ru

МЗС України вимагає від РФ звільнити українського режисера Сенцова та ще двох затриманих українців

Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайного звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова та двох інших затриманих громадян України.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайного звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова та двох інших затриманих громадян України. Про це йде мова в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

"У рамках консульського супроводження справи Олега Сенцова та інших громадян України, затриманих співробітниками ФСБ РФ 11 травня 2014 р. у м. Сімферополь (АР Крим), МЗС України невідкладно надіслало до МЗС РФ ноту з вимогою щодо негайного звільнення вказаних громадян України. Українська сторона вважає підозри щодо нібито їх участі у підготовці терористичного акту абсурдними, безпідставними та юридично необґрунтованими", - йдеться в заяві.

Раніше, посольство України в Москві офіційно звернулося із запитами щодо організації невідкладної зустрічі консульської посадової особи посольства із затриманими громадянами України.

26 травня на звернення української сторони МЗС РФ офіційно повідомило, що Сенцов та двоє інших громадян України були затримані у якості підозрюваних у скоєнні злочинів, пов'язаних із терористичною діяльністю.

Сьогодні, 30 травня, тимчасовий повірений у справах України в РФ Руслан Німчинський під час окремої зустрічі в МЗС РФ повторно звернувся до російської сторони з вимогою невідкладно надати можливість консульській посадовій особі посольства України відвідати затриманих громадян у місці їх утримання (Лефортово, м. Москва).

"Справа Сенцова та інших громадян України, затриманих в АР Крим 11 травня ц.р., перебуває на особливому контролі МЗС та Посольства України в РФ. Дипломати вживають всебічні заходи щодо забезпечення захисту прав та інтересів затриманих українців, у т.ч. у тісній взаємодії з їхніми адвокатами", - йдеться в заяві.