ua en ru

МЗС України вимагає негайного звільнення українського режисера Сенцова

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова. Про це йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій прес-службою відомства.

В заяві зазначається, що МЗС України обурене сьогоднішнім рішенням Лефортовського суду м. Москви щодо продовження утримання під вартою всесвітньо відомого українського режисера Олега Сенцова до 11 жовтня 2014 р.

"Категорично вимагаємо від російської сторони негайного звільнення і повернення на Батьківщину Олега Сенцова, Олексія Чернія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кальченка та інших ув'язнених українців. Неприпустимим є зволікання із звільненням та поверненням в Україну Юрія Яценка та Богдана Яричевського, які, незважаючи на відповідне рішення суду, продовжують незаконно утримуватися під вартою", - йдеться у заяві.

Українське зовнішньополітичне відомство зазначає, що російська сторона продовжує зволікати з відповіддю на майже 30 офіційних звернень України про захист прав та інтересів десятків громадян України, яких "незаконно позбавлено волі та злочинно переслідують у Росії".

"Такі дії Росії є свідомим та брутальним наступом на основоположні права людини. Звертаємося до міжнародного співтовариства підтримати зусилля України та вплинути на російську владу для негайного звільнення невинних громадян нашої країни, які стали заручниками антиукраїнської політики Кремля", - йдеться в заяві МЗС України.