ua en ru

МЗС України вітає схвалення Радою ООН з прав людини резолюції щодо України

МЗС України вітає схвалення Радою ООН з прав людини резолюції "Співпраця та допомога Україні в галузі прав людини" (з 47 держав-членів Ради 23 - "за", 4 - "проти").

МЗС України вітає схвалення Радою ООН з прав людини резолюції "Співпраця та допомога Україні в галузі прав людини" (з 47 держав-членів Ради 23 - "за", 4 - "проти"). Про це йдеться у повідомленні прес-служби МЗС України.

"Положення резолюції посилюють сигнал, наданий раніше Генасамблеєю ООН щодо відданості цієї організації суверенітету, незалежності, єдності і територіальній цілісності України в межах міжнародно-визнаних кордонів. РПЛ відзначила зусилля уряду України в напрямку зміцнення демократії, верховенства права та захисту прав людини. Разом з тим ключовий правозахисний орган ООН підтвердив згубний вплив на права людини тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України, а також її підривної діяльності на сході нашої держави", - йдеться у повідомленні.

У МЗС підкреслюють, що увагу світового співтовариства привернуто до зовнішньої підтримки незаконних збройних угруповань у Донецькій та Луганській областях, які вдаються до злочинів та грубих порушень прав людини, а також "до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму, в першу чергу українців та кримських татар".

"Українська сторона щиро вдячна всім делегаціям, які виступили співавторами (станом на 27 червня 2014 р. - 44 держави-члена ООН, згідно з процедурою процес приєднання триває), підтримали резолюцію в ході голосування, а також сприяли її просуванню та ухваленню", - зазначають у МЗС.

В той же час у МЗС України висловили жаль з приводу голосування РФ, Китаю, Куби та Венесуели "проти" цього документу, текст якого "повністю базується на неупереджених висновках Моніторингової місії ООН з прав людини", що працює в Україні з березня 2014 р. на запрошення уряду України.

"Ухвалення резолюції продемонструвало, що влада сьогоднішньої Росії, попри спроби позиціонувати себе як "відданого правозахисника", щоправда, в інших країнах, сама становить реальну загрозу правам людини не лише на своїй території, а й у міжнародному масштабі", - підкреслюють у МЗС України.