ua en ru

МЗС України звинуватило Росію в послідовному блокуванні діяльності місії ОБСЄ в Дебальцевому

Міністерство закордонних справ України звинуватило російську сторону в послідовній блокування моніторингової діяльності місії Організації безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у м. Дебальцеве. Про це сказано в коментарі МЗС у зв'язку з прийняттям Радою Безпеки ООН резолюції щодо ситуації на сході України, представленому прес-службою МЗС.

Також у коментарі звертається увага на допомогу Росії в організації наступу бойовиків на Дебальцеве та продовження поставок зброї.

"Сьогодні всі держави світу є свідками брутального наступу на Мінські домовленості. Скориставшись дотриманням українською стороною режиму припинення вогню, терористи при підтримці Росії нарощують наступальну операцію в районі Дебальцевого. Російська сторона послідовно блокує виконання місією СММ ОБСЄ свого мандата з моніторингу ситуації. Тривають постачання Росією зброї на територію України", - сказано в повідомленні.

У зв'язку з цим МЗС закликав міжнародну спільноти до дій, що посприяли б негайному припиненню вогню з російської сторони.

"МЗС закликає міжнародне співтовариство вжити всіх заходів для забезпечення негайного й повного припинення вогню і безумовної імплементації Росією і контрольованими нею терористами Мінського протоколу від 5 вересня 2014 р., Мінського Меморандуму від 19 вересня 2014 р. і Мінського "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 р.", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 15 лютого міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що бойовики не пропустили місію ОБСЄ в Дебальцеве.

Після чого в ДНР заявили, що місія ОБСЄ не робила спроб відвідати Дебальцеве 15 лютого.

16 лютого прес-служба ОБСЄ заявила, що заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Олександр Хаг має намір відвідати Дебальцеве 17 лютого, але подальшої інформації про цю поїздку поки не надходило.