ua en ru

МЗС України направив ноту МЗС РФ про кроки з імплементації женевських домовленостей

Міністерство закордонних справ України направило ноту МЗС РФ про кроки з імплементації женевських домовленостей.

Міністерство закордонних справ України направило ноту МЗС РФ про кроки з імплементації женевських домовленостей. Про це у своєму Twitter написав в.о. міністр закордонних справ України Андрій Дещиця (на фото).

"Направили ноту МЗС РФ про кроки з імплементації Женеви урядом України. Слово за Росією", - повідомив Дещиця.
Згідно з повідомленням прес-служби Мзс України, Україна чітко дотримуючись досягнутих 17 квітня в Женеві домовленостей, протягом останніх днів здійснила ряд заходів.

Зокрема, за даними Мзс, припинена активна фаза проведення антитерористичної операції на сході України; уряд України вніс у Верховну Раду проект закону про амністію учасників масових заворушень; МВС і СБУ продовжують вилучати нелегальну зброю у населення; 17 квітня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження "Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади", згідно з яким розпочато процес широкого обговорення змін до Конституції України; Кабінет Міністрів України активізував роботу по реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Нагадаємо, МЗС України звинувачує Росію в невиконанні женевських домовленостей. МЗС України вимагає від російської сторони відмежуватися від збройних сепаратистів і провокаторів, а також закликати їх скласти зброю і звільнити захоплені адміністративні будівлі.

Як заявив вчора міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, українські власті не тільки не виконують домовленостей, укладених за підсумками Женевської зустрічі представників Росії, ЄС, США та України, а й грубо їх порушують.

17 квітня в Женеві відбулася четырехстороння зустріч у форматі "РФ-Україна-ЄС-США", за підсумками якої було прийнято рішення про те, що РФ повинна закликати проросійські сили в східній Україні скласти зброю і розійтися. В свою чергу Київ обіцяє амністію учасникам заворушень, "крім осіб, винних у тяжких кримінальних злочинах". Однак поки протестувальники в східних областях відмовляються передати контроль над захопленими будинками представникам київської влади. МЗС Росії у свою чергу звинувачує владу України в невиконанні женевські домовленості. На думку влади РФ, влада України не відводять війська зі східної України, не роззброює "Правий сектор", не виконують вимог проросійських активістів у східній Україні.