ua en ru

Українська влада не виконує Женевські домовленості, - Лавров

Українська влада не виконує домовленості, укладені за підсумками Женевської зустрічі представників Росії, ЄС, США та України.

Українська влада не виконує домовленості, укладені за підсумками Женевської зустрічі представників Росії, ЄС, США та України. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (на фото) в ході прес-конференції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Мозамбіку Олдемиру Балою.

"Женевська угода не тільки не виконується, але і робляться кроки, насамперед тими, хто захопив владу в Києві, які грубо порушують досягнуті в Женеві домовленості", - сказав міністр. Глава зовнішньополітичного відомства розкритикував позицію свого українського колеги Андрія Дещиці, який раніше заявив, що женевська угода не стосується активістів Євромайдану в Києві.

"Керівники, яких призначила Верховна рада, відкрито заявляють, що женевські угоди на Майдан не поширюються, тому що Київська міська адміністрація прийняла рішення, що Майдан можна зберегти і що він діє легітимно. Це абсолютно неприйнятно", - підкреслив Лавров.

За його словами, напад на блокпост проросійських активістів у Слов'янську, який стався в ніч на 20 квітня, вигідний саме тим, "хто хоче перекреслити виконання женевських домовленостей". Лавров вважає, що київська влада "не може, а може бути, не хоче контролювати екстремістів, які продовжують "замовляти музику".

Він також висловив думку, що заклики до Москви втрутитися в ситуацію на сході України ставлять Росію в складне становище.

"Продовжуються напади у Слов'янську, Маріуполі, інших населених пунктах південно-сходу України, напади бойовиків в масках, що діють абсолютно нещадно. І ви, напевно, бачите, як все більше і більше лунають заклики до Росії врятувати від цього свавілля. Нас ставлять в дуже складне становище", - сказав керівник МЗС, зазначивши, що "той, хто свідомо веде лінію на розв'язання громадянської війни, займається злочинною політикою".

За словами Лаврова, заяви Києва і країн Заходу про те, що наявність російської зброї у активістів на сході України свідчать про втручання Москви, "не витримують ніякої критики".

"Цей аргумент, я думаю, просто смішний, тому що там іншої зброї ніколи і не було. Там у всіх російська зброя. Але ось те, що зовсім недавно показали по телебаченню, а саме виявлена в розташуванні незаконних збройних формувань американська зброя - це щось новеньке. Підкреслю, саме зброя, якою володіли незаконні озброєні формування, а не підрозділи української армії", - додав міністр.

Крім того, Лавров висловив упевненість, що спроби ізолювати Росію від решти світу "абсолютно безперспективні", оскільки це неможливо. "По-перше, тому що ми - велика, самостійна, яка знає, чого ми хочемо, держава. По-друге, тому що переважна більшість держав світу ніякої ізоляції Росії не хоче і до цих спроб не приєднається", - пояснив він.

Глава МЗС зазначив, що заклики до ізоляції Росії звучать у тому числі з європейських столиць, але Москва чує більш зважені, об'єктивні і "дорослі" голоси з ЄС.

"Москва виходить з того, що кожен повинен визначати свою позицію незалежно і не йти на поводу у русофобів. Ізоляція ще ніколи нікого ні до чого доброго не приводила", - сказав Лавров.

У Женеві 17 квітня пройшла чотиристороння зустріч форматі "Україна-Росія-США-Євросоюз". За її підсумками сторони прийняли заяву, в якій закликали активістів на сході України скласти зброю і звільнити всі захоплені будівлі і вулиці (тим, хто в ході протестів не вчинив тяжких злочинів, була обіцяна амністія). В свою чергу Київ, згідно з прийнятим заяви, повинен почати "широкий національний діалог в рамках конституційного процесу". Лідируючу роль в деескалації конфлікту повинна взяти на себе ОБСЄ.

Проросійські активісти на сході України відмовилися звільнити адміністративні будівлі, а влада в Києві заявили про законність Євромайдану. При цьому в.о. Президента України Олександр Турчинов 20 квітня висловив готовність підтримати "народних губернаторів" східних областей. Раніше він дав згоду на проведення референдуму про "федералізацію" України.