ua en ru

МЗС Туреччини викликав посла США у зв'язку з підтримкою сирійських курдів

МЗС Туреччини викликав посла США у зв'язку з підтримкою сирійських курдів Фото: прапор Туреччини

Туреччина побоюється створення автономного курдського регіону в Сирії

Міністр закордонних справ Туреччини викликав посла США до себе після того, як високопоставлений американський чиновник обурив Анкару, сказавши, що Вашингтон не вважає головну сирійсько-курдську партію терористичною організацією. Про це повідомляє AFP.

Газета Hurriyet повідомила, що турецький уряд, який розглядає дану партію терористичною групою, висловив "занепокоєння" послу США Джону Бассу за зауваження представника держдепартаменту Джона Кірбі.

Також Кірбі підтвердив у вівторок, що Басс зустрівся з турецькою офіційною особою, але відмовився давати більш детальну інформацію. Він захищав свої колишні коментарі, кажучи "нічого не змінилося" в політиці міркувань США.

"Тим не менш, ми вважаємо РПК іноземною терористичною організацією і продовжуємо наполягати на нашому бажанні про припинення їх терористичних атак", - сказав він.

Зазначимо, Туреччина побоюється створення автономного курдського регіону в Сирії - за аналогією з курдським регіоном на півночі Іраку.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган минулого тижня висловив обурення у зв'язку із засіданням делегації високого рівня США з членами даної сирійсько-курдської партії YPG, яка контролює сирійське місто Кобані.

У свою чергу Кірбі в понеділок висловив підтримку Сполученими Штатами курдських бойовиків в Сирії.

"Ми надали підтримку, в основному по повітрю, і запевняємо, що підтримка буде продовжуватися", - додав Кірбі.

Нагадаємо, сирійські курди мають намір вже в середині лютого відкрити своє представництво в Москві.