ua en ru

В МЗС розповіли про шляхи протидії агресії РФ у Азовському морі

В МЗС розповіли про шляхи протидії агресії РФ у Азовському морі Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Павло Клімкін вважає, що Україна має збільшити військову присутність в Азовському морі

Для протидії російській агресії з боку моря, Україна має збільшити військову присутність в Азовському морі. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

Окрім того, Україна має виграти судовий позов про порушення Росією морського права.

"Я відчуваю занепокоєння (щодо ситуації з російською агресією в Азовському морі, – ред..) більш ніж поділяю. Але прогноз не поділяю. По-перше, ми передбачали цей розвиток, і передбачали його не вчора. Ми прекрасно розуміли, що Росія почне контрольовану ескалацію. Наші дії не мають бути сконцентровані тільки на політику або тільки на безпеку. Спрацює тільки поєднання всього. По-перше, це наша військова присутність на узбережжі, протидесантні дії. Подальша присутність в Азовському морі – ми маємо її розвивати. Без цього не переможемо", - повідомив Клімкін.

Він також додав, що Україна зможе протидіяти агресії РФ в Азовському морі завдяки підтримці міжнародних партнерів та юридичній боротьбі у судах.

"Зараз у нас є арбітражний позов рамках Конвенції (ООН, – ред.) з морського права, і т.к. ми маємо його виграти, там буде все дуже чітко. Стосовно і Росії – юридичне визначення, а головне, що Росія має нам потім відшкодувати. Я вважаю, що тільки поєднання всього цього має спрацювати", - додав Клімкін.

Клімкін також зазначив, що договірно-правова база України з РФ буде докорінно переглянута.

"Ми маємо докорінно переглянути всю договірно-правову базу з Росією..Це не може бути зроблено в один момент, але це буде зроблено. Ми не можемо триматися на тій договірно-правовій базі, яка була в попередній реальності", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Павло Клімкін заявив, що у разі продовження договору про партнерство з РФ, він може бути використаний проти України.