ua en ru

МЗС закликає ОБСЄ розслідувати порушення бойовиками мінських угод

МЗС закликає ОБСЄ розслідувати порушення бойовиками мінських угод Фото: АТО

МЗС також закликає Росію припинити поставки озброєнь, військової техніки і найманців на Донбас

Міністерство закордонних справ (МЗС) України закликає спеціальну моніторингову місію (СММ) ОБСЄ розслідувати порушення бойовиками на Донбасі мінських угод. Про йдеться у коментарі МЗС щодо ескалації напруженості на Донбасі.

Зокрема у МЗС відзначили обстріл, здійснений 25 листопада 2015 року з району с. Спартак Ясинуватського району Донецької області у напрямку м. Горлівка із застосуванням реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град".

"Особливо цинічним виглядає цей обстріл з огляду на те, що зазначені населені пункти тимчасово контролюються незаконними збройними формуваннями окремих районів Донецької та Луганської області", - йдеться в повідомленні.

Також українська сторона фіксує у безпосередній близькості до лінії розмежування на тимчасово окупованих територіях високу концентрацію важкого озброєння, активізацію диверсійно-розвідувальних груп. Системного характеру набули порушення, пов'язані з переховуванням бойовиками важкої військової техніки у заборонених районах.

Українська сторона закликає Спеціальну моніторингову місії ОБСЄ продовжити всебічне розслідування фактів порушень Мінських угод та надати їм об'єктивну оцінку, як це передбачено п. 3 рішення постійної Ради ОБСЄ №1117 від 21 березня 2014 р. щодо розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також домовленостями, досягнутими в безпековій сфері.

МЗС також закликає Росію припинити постачання озброєнь, військової техніки і найманців; забезпечити повний і безперешкодний доступ спостерігачів СММ ОБСЄ до будь-якого району, у т.ч. до тимчасово неконтрольованих ділянок українсько-російського державного кордону; відвести озброєння, бойовиків та найманців з території України; роззброїти незаконні збройні формування.

Нагадаємо, в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі за минулу добу, 25 листопада, поранення отримали двоє українських військовослужбовців.