ua en ru

МЗС вітає продовження мандата місії ОБСЄ в Україні

Міністерство закордонних справ України вітає рішення Постійної ради ОБСЄ про продовження мандата Спеціальної моніторингової місії в Україні. Про це йдеться в коментарі МЗС.

"МЗС вітає схвалення 12 березня 2015 Постійною радою ОБСЄ рішення про продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні до 31 березня 2016 року, згідно зі зверненням уряду України. Рішенням також передбачена можливість збільшення кількості спостерігачів з 500 до 1000 осіб. Мандат СММ ОБСЄ поширюється на всю територію України, включаючи Автономну Республіку Крим і Севастополь", - відзначили в МЗС.

Як повідомляється, МЗС підтримує розширення СММ і посилення її технічних можливостей, включаючи застосування супутників, безпілотних літальних апаратів, радіолокаційних систем і т. д. для забезпечення ефективного моніторингу виконання мінських домовленостей.

У той же час, МЗС висловлює жаль з приводу блокування Росією проекту декларації Постійної ради ОБСЄ щодо прийняття згаданого рішення, в якому містилися політичні сигнали щодо сприяння подальшій діяльності СММ в контексті виконання завдань, визначених мінськими домовленостями.

В ході переговорного процесу делегація України наполягала на включенні в текст декларації чіткого посилання на необхідність повного виконання усіма підписантами мінських угод.

У МЗС додали, що позиція України була підтримана в ході переговорного процесу переважною більшістю делегацій, крім Російської Федерації, "неконструктивна позиція якої завадила досягненню консенсусу в рамках організації".

Нагадаємо, МЗС заявляв, що Росія блокує пропозиції щодо розширення місії ОБСЄ на кордоні.