ua en ru

МЗС Польщі: закон про Інститут національної пам'яті не обмежує свободу слова

МЗС Польщі: закон про Інститут національної пам'яті не обмежує свободу слова Фото: МЗС Польщі (wikimedia.orgAdrian Grycuk)

Закон захищає історичну правду, - сказали в МЗС Польщі

Прийняті зміни в закон про Інститут національної памаяті Польщі не обмежують свободу слова. Про це зазначено в заяві Міністерства закордонних справ Республіки Польща у відповідь на критику закону з боку Державного департаменту США.

"У зв'язку із заявою Державного департаменту США від 31 січня 2018 року в зв'язку з Законом "Про внесення змін до Закону про Інститут національної пам'яті - Комісій по переслідуванню злочинів проти польського народу і деяких інших законодавчих актів", Міністерство закордонних справ гарантує, що прийняті зміни не обмежують свободу слова, повну свободу проведення наукових досліджень і публікацію їх результатів, свободу історичних дискусій або художню діяльність", - зазначено в повідомленні.

Також в МЗС Польщі вказали, що основна мета поправки до закону полягає в тому, "щоб боротися з усіма формами заперечення і фальсифікації правди про Голокост, в тому числі за скорочення відповідальності фактичних виконавців цього злочину".

"У цьому контексті ми виступаємо за те, що звинувачення польської нації і польської держави в співучасті з третім німецьким рейхом - публічно і проти фактів - в злочинах нацистів є неприйнятним, що вводить в оману і шкідливим для жертв, які є польськими громадянами, як єврейськими, так і польськими ", - заявили в польському відомстві.

У МЗС додали, що робота над законодавством, яке захищає історичну правду, не вплине на стратегічне партнерство між Польщею та Сполученими Штатами.

Нагадаємо, 1 лютого 2018 року Держдеп США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут національної пам'яті.

Раніше польський Сенат в ніч на 1 лютого 2018 роки без поправок прийняв скандальний закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію". Закон вже розкритикували президент України Петро Порошенко, Європейська рада та уряд Ізраїлю. Також Ізраїль хоче відкликати з Польщі свого посла.