ua en ru

У МЗС Польщі вважають, що Ізраїль намагається впливати на законодавчий процес в країні

У МЗС Польщі вважають, що Ізраїль намагається впливати на законодавчий процес в країні Фото: Яцек Чапутович (msz.gov.pl)

Позиція Ізраїлю спирається "на помилкові посилання" щодо закону про ІНП

Позиція Ізраїлю по справі закону "Про внесення змін у Закон про інститут національної пам'яті" спирається на "помилкові посилання", а критичні зауваження є наслідком нерозуміння. Про це в понеділок, 5 лютого, заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, передає "Польське радіо".

На його думку, Ізраїль хоче зараз впливати і законодавчий процес в Польщі.

"Ми перебуваємо на етапі представлення нашої позиції, Ізраїль теж дотримується конкретної позиції щодо нового закону про ІНП. Вважаю, що є багато непорозумінь. Треба розмовляти, представляти свої доводи, і сподіваюся, що цей діалог буде продовжений", - сказав він.

Чапутович заявив, що критика прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху про зміни в закон про ІНП є результатом нерозуміння.

"Ізраїльська сторона хоче змінити цей закон, впливати на законодавчий процес в Польщі!, - сказав Чапутович.

На думку Чапутовича, позиція Ізраїлю спирається на помилкові посилання".

"Намір Польщі є іншим. Мова йде про те, щоб не покладати провину на Польщу, польська держава, польський народ як єдине ціле - мова йде про національну державу, а не про окремих осіб - за злочин Голокосту, якого народ не скоював", - заявив Чапутович.

Нагадаємо, раніше в посольстві Ізраїлю в Польщі заявили про зростання активності, яка має яскраво виражені антисемітські підстави.

Як відомо, польський Сенат у ніч на 1 лютого 2018 року без поправок прийняла скандальний закон про інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію".

Пізніше міністр транспорту та безпеки дорожнього руху, міністр розвідки Ізраїлю Ісраель Кац закликав главу уряду Біньяміна Нетаньяху відкликати посла з Польщі. Раніше повідомлялося, що Ізраїль виступає категорично проти прийняття Сенатом Польщі закону про інститут національної пам'яті, яким забороняється вказувати на причетність поляків до Голокосту.