ua en ru

МЗС засуджує вирок суду Чечні українцям Карпюку та Клиху

МЗС засуджує вирок суду Чечні українцям Карпюку та Клиху Фото: Микола Карпюк і Станіслав Клих

Карпюка засудили до 22,5 років колонії, Клиха - 20 років колонії

У Міністерстві закордонних справ України засуджують вирок суду Чечні у справі громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Про це написала речниця МЗС України Мар’яна Беца у своєму Тwitter.

"Ганебний вирок рос суду у сфабрикованій справі М.Карпюка та С.Клиха. Рішуче засуджуємо і боремось далі задля звільнення укр політв'язнів", - написала вона.


Також вирок російського суду прокоментував глава МЗС.

"Росія звільнила Савченко, але тут же засудила Карпюка і Клиха. От і вся російська політика щодо наших політв'язнів..", - написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Тwitter.

"Справа проти наших співвітчизників є апогеєм продовження російською владою політичного переслідування громадян України з активною проукраїнською громадянською позицією в умовах триваючої агресії з боку Російської Федерації проти України. Російська сторона неприховано демонструвала замовний характер справи - докази сторони захисту та свідчення рідних незаконно ув’язнених українців систематично відхилялися, а щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха неодноразово застосовувалися у ході слідчих дій тортури та інші заборонені методи дізнання", - йдеться у повідомленні прес-служби МЗС.

Як зазначається, протягом усього часу утримання українців чинилися незаконні перешкоди щодо їх відвідання консульськими посадовими особами України, що є грубим порушенням норм міжнародного права.

"Цей вирок є черговим беззаперечним доказом того, що в сучасній Росії відсутнє незалежне правосуддя. МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного рішення та звільнення Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Вимагаємо також звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховний суд Чечні виніс вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, яких визнали винними в участі в бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1990-х роках. Карпюк отримав 22,5 роки колонії, Клих - 20 років колонії.

Зазначимо, громадяни України Микола Карпюк і Станіслав Клих підписали заяву про подачу апеляції на вирок суду.