ua en ru

У МЗС Литви заявили, що країна залишатиметься вірною єдності з Україною

У МЗС Литви заявили, що країна залишатиметься вірною єдності з Україною Фото: український і литовський прапори (flickr.com/Lietuvos Respublikos Seimas)

За словами глави МЗС Литви, дві країни завжди єднало прагнення свободи

Литва, яка сьогодні відзначає сторіччя відновленої державності, й надалі залишатиметься вірною історичній єдності з Україною. Про це заявив міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічус, передає "Дзеркало тижня".

"Литовці й українці завжди відчували плече одне одного - і під час боротьби проти царського гніту, і в післявоєнній партизанській боротьбі, і разом поневіряючись на сибірському засланні. Твердо знали, що нас єднає найвища мета - свобода", - наголосив міністр.

За його словами, українці завжди займали особливе місце у боротьбі Литви за незалежність. На підтримку литовців у 1991 році українці організовували величезні демонстрації у Києві та інших містах України.

"Щиро хочемо, щоб Україна стала європейською історією успіху... З такими самими завзяттям і відповідальністю, з якими захищають незалежність своєї країни від агресора, українці мають створювати майбутнє своєї держави.", - додав міністр.

Лінкявічус зазначив, що побачене у Широкиному, Авдієвці та Маріуполі вражає.

"Війна на Сході України, що точиться й зараз, - це рана Європи. Агресивна поведінка Росії кидає серйозний виклик усій трансатлантичній спільноті, й ідея єдності демократичного світу сьогодні як ніколи актуальна. Консолідована позиція міжнародної спільноти щодо незаконної анексії Криму та військової агресії проти України і мобілізація різносторонньої допомоги Україні стали одним із найміцніших зразків такої єдності", - сказав глава МЗС.

Нагадаємо, сьогодні президент України Петро Порошенко прибув з робочим візитом до Литви, де візьме участь у заходах з нагоди 100-річчя відновлення литовської державності.

Візит відбувається на запрошення президента Литви Далі Грібаускайте.