ua en ru

МЗС Китаю закликав США не продавати зброю Тайваню

Китай виступає категорично проти продажу США зброї Тайваню і закликає американську сторону повною мірою усвідомити шкідливість і чутливість подібних дій і припинити постачання зброї на острів. Про це заявила 6 вересня на черговій прес-конференції офіційний представник МЗС КНР Цзян Юй, передає "Сіньхуа".

Відповідаючи на запитання журналістів щодо підготовки урядом Барака Обами нового плану продажу зброї Тайваню, Цзян Юй зазначила, що Китай закликає США суворо дотримуватися принципів трьох китайсько-американських спільних комюніке, особливо комюніке від 17 серпня 1982 р., щоб уникнути шкоди китайсько-американським відносинам і мирному розвитку зв'язків між берегами Тайваньської протоки.

Нагадаємо, Тайвань веде переговори з США з метою роздобути у розпорядження національних збройних сил 66 винищувачів F-16 C/D. Уряд має намір використовувати їх для протидії Китаю, який останнім часом стрімко нарощує військову міць і, як підозрюють на Тайвані, має намір вторгнутися в країну через 100-кілометровий морський кордон - Тайванський протоку.

Тайвань проголосив свою незалежність в 1949 р. після закінчення громадянської війни в Китаї, однак КНР досі вважає бунтівний острів частиною своєї території і обіцяє напасти на демократичну державу, як тільки вона зможе претендувати на беззаперечний суверенітет. З цієї причини Пекін надзвичайно незадоволений будь-якими оборонними поставками США, оскільки вважає їх втручанням у внутрішню політику.