ua en ru

МЗС Грузії: переговори з РФ щодо СОТ майже завершені

Переговори між Грузією і Росією з питання вступу практично завершені. Про це заявив в суботу 5 жовтня заступник міністра закордонних справ Грузії Сергі Капанадзе, повідомляє ВВС.
Він також заявив, що компромісна угода між країнами, запропонована Швейцарією, залишилася незмінною: "ІЗ запропонованим швейцарським посередником компромісним варіантом документа погодилися обидві сторони, і ніякі зміни в нього не були внесені".
За інформацією Капанадзе, угода між Москвою і Тбілісі з приєднання Росії до СОТ буде підписана на наступному тижні і почне діяти з дня вступу країни в організацію.
"Текст угоди сьогодні (5 листопада) в Женеві буде парафований, тобто текст документа вже не зміниться", - додав Капанадзе.
Заступник міністра закордонних справ Грузії також сказав, що "в найближчий період Швейцарія вибере приватну компанію і визначить для неї мандат, у відповідності з яким ця компанія буде здійснювати моніторинг торгового коридору між Грузією і Росією".
Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков раніше заявив, що питання про вступ Росії у Всесвітню торговельну організацію, як очікується, буде винесено на міністерську сесію СОТ 15 грудня.
Росії, яка намагається стати членом СОТ з 1993 року, необхідна для цього згода всіх країн, що входять в організацію. Серед тих, хто ще не дав такої згоди, - Грузія.
Раніше стало відомо, що за посередництва Швейцарії Москві і Тбілісі вдалося досягти домовленості з принципового для Грузії питання. Мова йде про контроль над переміщенням товарів через кордони самопроголошених республік Абхазія і Південна Осетія, здійснювати який, згідно з угодою, будуть міжнародні спостерігачі.