ua en ru

МЗС Грузії звинуватив РФ в агресії і етнічних чистках

Міністерство закордонних справ Грузії звинуватило Росію в агресії і проведенні починаючи з 1990-х років етнічних чисток в Абхазії і Південній Осетії. У заяві, поширеній грузинським МЗС, зокрема, сказано, що "метою агресивної політики Росії є послаблення грузинської держави, її дезинтеграція з подальшим повним підпорядкуванням неоімперіалістичним амбіціям Росії", повідомляє РБК.
"Не досягнувши поставленої мети, 7 серпня 2008 р. Росія почала повномасштабну військову агресію проти сусідньої суверенної держави, а 26 серпня 2008 р., після військової окупації невід'ємних частин Грузії і чергової хвилі етнічних чисток, порушуючи загальновизнані норми і принципи міжнародного права і угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 р., визнала так звану "незалежність" створених нею ж окупаційних режимів", - заявив МЗС Грузії.
Тбілісі також вважає, що "Росія до цього дня продовжує злочинні дії на окупованих територіях Грузії, зокрема, здійснює мілітаризацію цих територій, економічну експансію, хижацьку політику знищення культурної спадщини і привласнення природних багатств".
Втім, заявили в грузинському зовнішньополітичному відомстві, "минулі два роки наочно продемонстрували, що спроби Кремля дипломатичними і недипломатичними методами, зокрема фінансовим підкупом, узаконити насильницьку зміну кордонів суверенної держави, військову окупацію і етнічні чистки не увінчалися успіхом - міжнародне співтовариство не допустило узаконення злочину".
Проте, сказано в документі, "агресивна політика Кремля завела в безвихідь стосунки між Грузією і Росією, викликала дестабілізацію на всьому Кавказі і в Чорноморському регіоні, створила загрозу основам сучасної системи міжнародних відносин".
Як вважає МЗС Грузії, Російській Федерації все ж таки доведеться поважати міжнародне право, виконати узяті на себе міжнародні зобов'язання і здійснити повну деокупацію грузинської території.