ua en ru

МЗС ФРН: Великобританія не може довільно вибирати аспекти членства в Євросоюзі

Німеччина хоче, аби Великобританія залишалася активним членом Євросоюзу, проте Лондон не може розраховувати на те, що йому буде дозволено довільно обирати лише ті аспекти членства в Євросоюзі, які зручні йому. Про це повідомив міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле у відповідь на сьогоднішню програмну промову прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, який пообіцяв провести референдум з питання членства країни в ЄС за умови, що його партія (торі) виграє парламентські вибори 2015 р.

"Ніхто не закликає до того, аби всі питання вирішувалися в Брюсселі і аби управління блоком було централізованим, але практика виколупування родзинок з булки тут недоречна. Європі потрібно більше, їй необхідна інтеграція", - цитують слова Вестервелле німецькі ЗМІ.

Схожу позицію висловив і міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, що прокоментував промову Кемерона таким чином: "Не можна розглядати Євросоюз, як ресторан а la carte, що передбачає обслуговування по меню і вибір блюд на власний розсуд. Я наведу приклад, який зрозуміють наші британські друзі: уявіть, що Європа - це футбольний клуб, ставши його членом не можна заявити: "Давайте грати в регбі".

Промова Кемерона, присвячена стосункам Великобританії і об'єднаної Європи, викликала широкий резонанс. У своїй промові прем'єр Великобританії виклав п'ять принципів, які, із його точки зору, мають бути покладені в основу перевлаштування і модернізації Євросоюзу, а саме: конкурентоспроможність, гнучкість, обмеження централізації влади, демократичний контроль і справедливість. Зокрема, Кемерон піддав критиці бюрократизацію Євросоюзу і прагнення централізувати управління блоком. "Дійсним джерелом демократичної легітимності і підзвітності в ЄС були і будуть національні парламенти", - вказав британський прем'єр.

В даний час міра розчарованості загальноєвропейськими ідеями в британському товаристві "як ніколи висока", вказав Кемерон. Він також заявив, що Лондон не розділяє мети ЄС створити ще тісніший політичний і економічний союз. Крім того, Великобританія ні за яких обставин не приєднуватиметься до зони обігу євро, повторив глава британського уряду.