ua en ru

МЗС Білорусії: країна відновить переговори про вступ у СОТ в грудні 2011-січні 2012 рр

Білорусія відновить переговори про вступ у СОТ у грудні 2011р. - січні 2012 р., сказав заступник міністра закордонних справ країни Олександр Гур'янов під час виступу в білоруському парламенті. При цьому він заявив про відсутність політичних перешкод з боку Євросоюзу і США завдяки прискореному процесу вступу до СОТ Російської Федерації і її готовність надати Білорусії всебічну допомогу і політичну підтримку в переговорному процесі.
Саме ЄС і США стали ініціаторами припинення в 2005 р. переговорного процесу, сказав заступник міністра. "Але з політичних каналів ми отримали інформацію від них, що для Білорусії вже не існує політичних перешкод для продовження переговорного процесу щодо СОТ", - повідомив він.
Гур'янов нагадав, що Білорусь, Росія і Казахстан прийняли рішення вступати в СОТ окремо, але єдиною територією. "Очікуваний вступ Росії у СОТ забезпечить для Білорусії широкий захист, - підкреслив він. - Члени СОТ, які беруть зобов'язання Росії, фактично підписуються під тим, що зобов'язання Білорусії для них теж прийнятні, так як правила торгівлі двох країн уніфіковані в рамках Митного союзу".
На думку заступника міністра, якщо Росія і Казахстан приєднаються до СОТ швидше, вони будуть зацікавлені в прискореному процесі для Білорусії з побоювань, що СОТ виторгує у Білорусії більш пільгові умови входження на ринок.