ua en ru

Міжнародний трибунал розпочав слухання у справі українських моряків в РФ

Міжнародний трибунал розпочав слухання у справі українських моряків в РФ Фото: слухання у справі українських моряків у Трибуналі ООН (twitter.com/vertiporokh)

Від України виступатиме заступник глави МЗС Олена Зеркаль

У п'ятницю, 10 травня, Міжнародний морський трибунал з морського права проводить слухання за позовом України про тимчасові заходи щодо РФ для звільнення захоплених українських моряків і кораблів. Про це йдеться на сайті відомства.

Від України виступає заступник глави МЗС Олена Зеркаль і професора по міжнародному праву. Зеркаль розповіла про захват ФСБ РФ українських кораблів і їх екіпажей в Азовському морі 25 листопада 2018 року.

"Спір між сторонами стосується незаконного та триваючого захоплення та затримання Російською Федерацією українських військових кораблів "Бердянськ" та "Нікополь", а також українського військово-морського судна "Яни Капу" 25 листопада 2018 року у Чорному морі. Затримані були не лише ці кораблі, а й 24 члени їхніх екіпажів. У результаті цього захоплення і затримання Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права", - заявила Зеркаль.

Захід відбувається в головному залі суду і є відкритим. Слухання триватимуть три години. Є онлайн-трансляція події.

Російський адвокат Ілля Новіков написав в Twitter, що українське клопотання буде заслухано у відсутності держави-відповідача.

Міжнародний трибунал розпочав слухання у справі українських моряків в РФ

У залі судового засідання заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль, віце-адмірал Андрій Тарасов, заступник командувача та начальник Штабу ВМС України, адвокати української сторони професори Фред Соунс та Жан-Марк Тювенін.

У свою чергу Зеркаль зазначила, що рішення Російської Федерації не брати участь у слуханні стало несподіванкою для України.

"Оскільки російська делегація взяла участь у підготовчому телефонному дзвінку з президентом Трибуналу 23 квітня 2019 року. Рішення Росії не брати участь в усних слуханнях викликає розчарування", - заявила вона.

Раніше РБК-Україна писало, що з боку РФ нікого не буде, тому що російська сторона відмовилася брати участь у слуханні Трибуналу по українських моряках.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року захопила в Керченській протоці катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. РФ захопила 24 українських моряків, яких ООН визнала військовополоненими.

У свою чергу, МЗС України висловлює рішучий протест Росії через продовження утримання під вартою 24 українських військовослужбовців, захоплених у полон Росією.

Раніше спецпредставник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер розповів про обмін полоненими між Україною і РФ за принципом "всіх на всіх".