ua en ru

Міжнародні резерви України скоротилися на 0,4 млрд доларів у березні 2017

Міжнародні резерви України скоротилися на 0,4 млрд доларів у березні 2017 Фото: міжнародні резерви України скоротилися

Скорочення резервів відбулося в результаті виплати держборгу

Міжнародні резерви України станом на 1 квітня 2017 склали 15,123 млрд доларів за попередніми даними, що на 2,2%, або на 0,4 млрд доларів менше показника попереднього місяця. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, причиною скорочення резервів стала необхідність здійснення платежів з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

З резервів на здійснення платежів уряду з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті було направлено 582,1 млн доларів. З них 541,5 млн доларів - на обслуговування за облігаціями зовнішньої державної позики та обслуговування ОВДП, деноміновані в іноземній валюті. Платежі Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду у березні склали 16 млн доларів.

Крім того, на динаміку міжнародних резервів вплинули наступні фактори:

- сприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках, яка надала Національному банку можливість викуповувати надлишок валюти на міжбанківському валютному ринку. За підсумками березня шляхом проведення інтервенцій Національний банк купив для поповнення міжнародних резервів 128,3 млн доларів (у т. ч. 91 млн доларів - з інтервенціями у формі запиту кращого курсу). Протягом минулого місяця Національний банк не проводив інтервенції з продажу валюти;

- надходження коштів в рамках зовнішнього фінансування. У березні Національний банк отримав кредит від Національного банку Швейцарії на суму 100 млн доларів.

За станом на 01 квітня обсяг міжнародних резервів України покривав 3,3 місяці майбутнього імпорту і був достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, що міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що в резерви НБУ почалося перерахування траншу МВФ.