ua en ru

Міжнародні резерви України скоротилися на 1,6%

Міжнародні резерви України скоротилися на 1,6% Фото: Україна скоротила міжнародні резерви

З початку року міжнародні резерви збільшилися на 16%

Міжнародні резерви України на 1 грудня склали 15,3 млрд доларів, скоротившись на 0,2 млрд доларів, у порівнянні з минулим місяцем. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як пояснює регулятор, сума міжнародних резервів скоротилася у зв'язку з проведенням щомісячних платежів за держборгом, переоцінкою резервних активів та посиленням політичної напруги в країні.

У листопаді джерелами коштів для формування міжнародних резервів стали:

- проведення Національним банком інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. У листопаді сприятливі для валютного ринку зовнішні чинники, які зберігалися, насамперед продовження надходжень виручки від експорту зерна, частково були нівельовані загостренням політичної напруженості, яке викликало нервозність на валютному ринку. Як наслідок, надлишкова пропозиція валюти на міжбанківському ринку протягом місяця була обмеженою, і Національний банк мав можливість провести лише 6 аукціонів з купівлі іноземної валюти на загальну суму 113,6 млн доларів для нарощування міжнародних резервів.

Крім того, НБУ змушений був провести аукціон з продажу іноземної валюти на суму 33,6 млн доларів для згладжування надмірної волатильності курсу гривні.

Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком в листопаді склала 80 млн доларів.

Другим джерелом поповнення міжнародних резервів стали надходження коштів від Євросоюзу в сумі 59,6 млн доларів.

В той же час мали місце фактори, що мали негативний вплив на формування і підтримання міжнародних резервів України.

Зокрема, переоцінка резервних активів у бік зниження в результаті зміцнення долара США до інших валют і падіння цін на золото протягом місяця.

Крім того, з резервів на здійснення платежів уряду з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті було направлено 147,2 млн доларів, з яких 94 млн доларів - на обслуговування єврооблігацій уряду і погашення та обслуговування ОВДП.

За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,36 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань, поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, минулого місяця міжнародні резерви України збереглися на рівні 15,5 млрд доларів.