ua en ru

Міжнародні резерви України збереглися на рівні 15,5 млрд доларів

Міжнародні резерви України збереглися на рівні 15,5 млрд доларів Фото: міжнародні резерви України не змінилися

Рівень міжнародних резервів не змінився у зв'язку з щомісячною оплатою держборгу

Міжнародні резерви України на 1 листопада склали 15,5 млрд доларів, практично не змінившись у порівнянні з минулим місяцем. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як регулятор пояснює, сума міжнародних резервів не змінилася у зв'язку з проведенням щомісячних платежів за держборгом.

У жовтні джерелами засобів формування міжнародних резервів стали:

- проведення Нацбанком інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. У зв'язку з наявністю надлишкової пропозиції валюти на міжбанківському ринку Національний банк провів протягом місяця 10 аукціонів з купівлі іноземної валюти. Жодного аукціону з продажу іноземної валюти протягом місяця проведено не було. В результаті, чиста купівля валюти Національним банком в жовтні склала 274,5 млн доларів;

- розміщення урядом ОВДП, номінованих в євро. Надходження з цього джерела в резерви склали 141,3 млн. євро (154,4 млн доларів в еквіваленті).

У той же час зростання резервів був уповільнений витратами коштів на здійснення платежів уряду з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті. На ці цілі з резервів було направлено 365,8 млн доларів. З них 310,1 млн доларів - погашення та обслуговування державних цінних паперів.

За розрахунками НБУ, обсяг міжнародних резервів України покриває 3,7 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань, поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, минулого місяця міжнародні резерви України зросли до 15,5 млрд доларів.