ua en ru

Міжнародні резерви України у березні скоротилися на 1,2%

Міжнародні резерви України у березні скоротилися на 1,2% Фото: Національний банк України (НБУ)

Скороченню резервів сприяли виплати уряду за держборгом

Міжнародні резерви України на 1 квітня 2018 склали 18,1912 млрд доларів (попередні дані), скоротившись за березень на 1,2%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Як повідомляється, скорочення резервів сприяли виплати уряду і НБУ національного боргу.

Поповнення міжнародних резервів протягом березня, як і в попередньому місяці, відбувалося насамперед за рахунок інтервенцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Тривале перевищення пропозиції валюти над попитом на неї на міжбанківському ринку дало Національному банку можливість і надалі викуповувати надлишок валюти з ринку для нарощування резервів без протидії зміцнення обмінного курсу гривні.

За підсумками березня Національний банк купив на міжбанківському ринку 510 млн доларів, у тому числі, 300 млн доларів - з інтервенціями у формі запиту кращого курсу. Крім того, Національний банк продав 134 млн доларів за інтервенцій у формі запиту кращого курсу. Таким чином, чиста купівля валюти Національним банком склала 376 млн доларів.

Також минулого місяця в резерви надійшло 669,5 млн доларів і 123,3 млн євро від розміщення урядом ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

У той же час у березні було здійснено ряд платежів уряду і Національного банку по державному боргу, обсяг яких перевищив надходження від валютних інтервенцій Національного банку і, отже, зумовив деяке скорочення обсягу міжнародних резервів за підсумками місяця.

По-перше, з міжнародних резервів було сплачено 1,2841 млрд доларів для погашення і обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті (крім платежів на користь МВФ). У тому числі 562,3 млн доларів - обслуговування за єврооблігаціями уряду і 678,8 млн доларів - обслуговування і погашення ОВДП, деноміновані в іноземній валюті.

По-друге, минулого місяця уряд і Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду 186 млн доларів.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 43,2 млн доларів.

У цілому, за станом на 1 квітня 2018 обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, глава Ради Національного банку україни Богдан Данилишин пропонує перевести частину міжнародних резервів НБУ у фонд розвитку в державному бюджеті.