ua en ru

Глава Ради НБУ пропонує перевести частину міжнародних резервів регулятора у спецфонд

Глава Ради НБУ пропонує перевести частину міжнародних резервів регулятора у спецфонд Фото: Богдан Данилишин (facebook.com%20NationalBankOfUkraine)

Пропонується створити Фонд розвитку у державному бюджеті

Голова Ради Національного банку україни Богдан Данилишин пропонує перевести частину міжнародних резервів НБУ у фонд розвитку в держбюджеті. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, рада розглядає можливість скорочення суми загальних резервів НБУ з 10% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань, закріплених законом про Нацбанк, до 5-7% з можливістю його підвищення до 10% за рішенням Ради.

"Такий гнучкий підхід дозволить вивільнити частину загальних резервів та збільшити обсяг коштів, які будуть перераховуватися до державного бюджету, сформувавши в ньому спеціальний Фонд розвитку", - написав Данилишин.

На його думку, діюча методика визначення грошово-кредитних зобов'язань та розрахунку загальних резервів втратила свою актуальність після переходу Нацбанку до нового монетарного інструменту – інфляційного таргетування та запровадження в практику методик, що сприяють формуванню резервів під реалізовані і ймовірні ризики в достатньому обсязі.

"Для усунення надлишкового формування резервів власного капіталу доцільно в законі" ПРО НБУ "уточнити термін" грошово-кредитні зобов'язання ", - заявив Данилишин.

Він підкреслив, що для здійснення цих цілей потрібно чітко визначити перелік зобов'язань, які включаються в розрахунок, обмеживши їх тільки твердими зобов'язаннями, строк пред'явлення яких не визначений. До таких зобов'язаннях, пояснив Данилишин, належать готівкові гроші в обігу та коррахунки банків у національній валюті.

Порушені Першим Віце-Прем’єр Міністром України С.І.Кубівим питання, щодо збалансування монетарної та фіскальної політики...

Опубліковано Богданом Данилишиним 22 лютого 2018 р.

Нагадаємо, міжнародні резерви України на 1 лютого 2018 року склали 18 млрд 442 млн 74 тис. доларів (в еквіваленті) за попередніми даними.