ua en ru

Міжнародна спільнота закликала Київ розблокувати вибори в об’єднаних громадах

Міжнародна спільнота закликала Київ розблокувати вибори в об’єднаних громадах Іллюстративне фото (Уніан)

Заяву підтримали уряди Канади, Данії, ФРН, Польщі, Швеції, Швейцарії та Великої Британії, а також Рада Європи, ЄС

Посольства низки країн, міжнародні організації та донорські агенції закликали розв’язати усі юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах. Про це йдеться у спільній заяві донорських агенцій, посольств та міжнародних організацій, що підтримують об’єднання територіальних громад в Україні, опублікованих на сайті ініціативи "Децентралізація".

Як зазначається, заяву підтримали уряди Канади, Данії, ФРН, Польщі, Швеції, Швейцарії та Великої Британії, а також Рада Європи, ЄС, ОЕСР та Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Автори заяви нагадують, що реформа адміністративно-територіального устрою, яку було розпочато восени 2015 року, та котра повністю підтримується міжнародною спільнотою, вже демонструє позитивні результати і широко підтримується громадянами України.

"Саме тому, з несподіванкою та стурбованістю ми дізналися про нещодавнє рішення Центральної виборчої комісії України призупинити оголошення та проведення місцевих виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах, що були заплановані на жовтень 2018 року" - йдеться у заяві.

Як зазначається, таке рішення чинить вплив на більш ніж один мільйон українських громадян, котрі проживають у понад ста двадцяти новостворених об’єднаних територіальних громадах і вірять у децентралізацію та її переваги.

"Необхідно вкрай терміново розв’язати будь-які юридичні та технічні питання задля забезпечення своєчасної організації виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах України та продовження процесу об’єднання громад" - наголошують автори заяви.

Нагадаємо, що ЦВК назвала дати, коли можуть проходити вибори в ОТО.

Раніше повідомлялось, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав Центральну виборчу комісію переглянути своє рішення щодо призначення і проведення виборів в об'єднаних територіальних громадах.