ua en ru

Міжнародний громадський рух киян вимагає відновлення повноцінного місцевого самоврядування в місті

Міжнародний громадський рух киян, нещодавно створений на базі Facebook- групи «Врятувати Київ» (понад 2 тис. осіб) виступив із зверненням на адресу Верховної Ради захистити історичну спадщину Києва.

Міжнародний громадський рух киян, нещодавно створений на базі Facebook- групи «Врятувати Київ» (понад 2 тис. осіб) виступив із зверненням на адресу Верховної Ради захистити історичну спадщину Києва.

«Знову, на початку ХХI століття дикунськими більшовицькими методами перекроюються тіло міста, політичною доцільністю виправдовуються акти вандалізму. Тому ми вимагаємо від народних депутатів, які представляють інтереси київських виборців у парламенті, і від всього депутатського корпусу Верховної Ради поваги до історичної спадщини Києва і прав нашої територіальної громади. А саме, ми вимагаємо:

1 . Залишити питання зносу і встановлення пам'ятників, а також зміни назв вулиць і площ у виключній компетенції територіальної громади та органів місцевого самоврядування Києва. Відповідно, не ставити на голосування і не голосувати ніякі законопроекти та інші правові акти, що містять подібні пропозиції.

2 . Негайно внести до порядку денного і добитися позитивного результату голосування з питань:
- призначення виборів міського голови Києва і депутатів Київської міськради в найкоротші передбачені чинним законодавством терміни;
- об'єднання посад міського голови Києва і голови Київської міської державної адміністрації;
- прийняття закону, що регламентує проведення місцевих референдумів, в тому числі, для вирішення спірних питань, що стосуються зміни історичного вигляду Києва;
- виконання в повному обсязі положень закону «Про столицю України місто-герой Київ» з урахуванням вищевикладених вимог щодо організації в Києві виборів та місцевих референдумів.

Крім того, ми вимагаємо оголосити мораторій на будь-які рішення, що стосуються зміни історично сформованого вигляду Києва, до моменту проведення виборів та місцевого референдуму відповідної тематики. В іншому випадку, ми не можемо вважати що відбулися останнім часом системі влади демократичними. І залишаємо за собою право звертатися за захистом історичної та культурної спадщини Києва до світової спільноти», - зокрема сказано у зверненні.

Нагадаємо, зараз в Раді знаходиться законопроект про перейменування вул. Інститутській в вул. Небесної сотні. Раніше, без рішення місцевої влади в столиці були знесені і знищені пам'ятники Леніну і Мануїльському.