ua en ru

Міжнародна група Redmond заявляє про рейдерське захоплення компанії в Україні

Міжнародна група Redmond заявляє про рейдерське захоплення компанії в Україні До 2017 року у відношенні ТОВ "Редмонд-Україна" може бути запущена процедура банкрутства

За останній місяць в ТОВ "Редмонд-Україна" вже двічі змінився топ-менеджмент

Виробник побутової техніки Redmond заявляє про рейдерське захоплення бізнесу генерального дистриб'ютора в Україні - ТОВ " Редмонд-Україна ". Про це повідомляють українські ЗМІ з посиланням на офіційний прес-реліз міжнародної групи.

Зокрема, згідно з заявою європейського підрозділу Redmond, "наближені до криміналу структури" змусили засновника і багаторічного власника компанії-дистрибутора передати бізнес в управління представникам цих структур.

"Протягом декількох тижнів після цього ТОВ "Редмонд-Україна", зареєстроване в Шевченківському районі Києва, стало швидко накопичувати заборгованість перед контрагентами, у той час як оборотні кошти і майно активно виводяться в невідомому напрямку, розкрадаються товарні і складські залишки, персонал масово звільняють", - наголошується в повідомленні групи

Крім того, в компанії повідомили, що лише протягом останнього місяця в ТОВ "Редмонд-Україна" вже двічі змінився топ-менеджмент. При цьому наголошується, що співробітникам другий місяць затримують зарплату. Також заявлено про факти шантажу персоналу середньої ланки погрозами невиплат при звільненні, а також погрозами особистої безпеки за відмову виконувати розпорядження нового керівництва, пов'язані з недокументированными фінансовими операціями.

Згідно з оцінками європейського підрозділу, загальна сума збитків компанії-дистриб'ютора, що знаходиться на межі банкрутства, вже може скласти понад 500 млн гривень (трохи менше 20 млн доларів).

"Виведення активів з ТОВ "Редмонд-Україна" став можливий за допомогою запуску класичної рейдерської схеми – термінового створення "компаній-клонів" і укладання фіктивних договорів на переведення активів ТОВ "Редмонд-Україна" в ці компанії. Один з таких клонів - ТОВ "Редмонд ЮА" (реєстр. номер - 41030225), зареєстрований на тижні 12 грудня в житловому будинку на бульварі Лесі Українки 21, квартира 201 і який не має до міжнародної групи компаній Redmond ніякого відношення", - йдеться в прес-релізі групи.

За словами керівництва компанії, виведення коштів з рахунків українського партнера Redmond вже призвело до зриву поставок побутової техніки в ряд всеукраїнських мереж електроніки. У зв'язку з цим Redmond закликає партнерів і контрагентів ТОВ "Редмонд-Україна" зупинити всі транзакції стосовно юридичної особи, що потрапила під контроль рейдерів, і створеної ними "підставної фірми" ТОВ "Редмонд ЮА", і не укладати з цими структурами або іншими подібними нових договорів.

У групі не виключають, що ще до кінця 2016 р. у відношенні ТОВ "Редмонд-Україна" може бути запущена процедура банкрутства. За словами представника компанії Елен Бертран, бренд прикладає всі можливі зусилля для якнайшвидшого відновлення операційної діяльності на території країни.

"Для Redmond цей скандал є підставою для перегляду і коректувань умов контрактів за всіма дистриб'юторським домовленостями на території колишнього СРСР. Бренд насамперед повинен забезпечити надійність постачання для торгових партнерів і належний рівень сервісу споживачам... Ми повинні зробити все можливе для захисту репутації бренду в країні, прав споживачів і зобов'язань з поставок марки перед торговими партнерами", - заявив вона.

Пані Бертран додає, що ситуацію цілком можна було б врегулювати за більш пильної уваги до подій з боку правоохоронних органів Шевченківського району Києва.

За даними ЗМІ, за 2015 р. в Україні було зареєстровано близько 3 тис. рейдерських захоплень. Як зазначається, найчастіше жертвами стають підприємства, що працюють в ритейлі, аграрній сфері та сфері нерухомості. Згідно з інформацією видань, найбільш відомими потерпілими стали представники великого міжнародного бізнесу: американська Bunge (власник української ТМ "Олейна"), естонська інвестор Хіллар Тедер (власник київського ТРЦ Sky Mall), італійська UniCredit Group (власник Укрсоцбанку, рейдери намагалися зайняти київський бізнес-центр "Горизонт Парк"), литовська компанія BT Invest (власник мережі супермаркетів Novus)

В міжнародній групі зазначили, що рейдерське захоплення в сегменті побутової техніки поки що має єдиний прецедент – ситуацію, що розгортається зараз навколо ТОВ "Редмонд-Україна". За словами представника бренду Redmond, ситуація показала, що від захоплення не застрахований ніхто, навіть великі і авторитетні міжнародні компанії.

Зазначимо, Redmond відомий як міжнародний розробник і виробник побутової техніки зі штаб-квартирою в Нью Йорку, США, координаційним офісом у Швейцарії та мережею центрів розробки програмного забезпечення, системної автоматизації дистанційного керування технікою (інженерні центри в країнах Євросоюзу та СНД, Сінгапурі). Продукція Redmond поширюється авторизованими дистрибуторами бренду, що працюють на основі офіційних договорів з брендотримачами. Продукцію Redmond можна придбати в більш ніж 30 країнах світу, включаючи країни ЄС, Північної і Південної Америки, Азії, Близького Сходу та колишнього СРСР.

Крім того, з 2013 р. ТОВ "Редмонд-Україна" володіє ексклюзивними правами на імпорт продукції Redmond та її збут на території України. Від імені бренду Redmond дана компанія здійснювала весь маркетинг і повне сервісне обслуговування проданої техніки. За даними GFK, з 2013 р. Redmond займає 1-е місце по продажах мультиварок в Україні. Власником ТОВ "Редмонд-Україна" компанії був Анатолій Агєєнко (в минулому відомий в Україні військовий хірург).