ua en ru

Методологію RAB-регулювання потрібно протестувати на "пілотному проекті", - експерт

Методологію RAB-регулювання потрібно протестувати на "пілотному проекті", - експерт Фото: ЛЕП (РБК-Україна)

На думку експерта, НКРЕКП і Кабмін повинні скоординувати свої зусилля, щоб знайти вихід з тривалої дискусії навколо формату RAB-регулювання

Пілотний проект по впровадженню RAB-регулювання на основі одного з українських обленерго може зняти дискусії про пропонованої НКРЕКП методології, на практиці показавши її слабкі і сильні сторони. Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, під час круглого столу Європейської Бізнес Асоціації "RAB регулювання як передумова для залучення інвестицій в енергетику України".

"На жаль, рішення про впровадження RAB-регулювання затягується. Потрібно переходити до впровадження RAB-тарифів, і випробувати їх наслідки з допомогою пілотного проекту на якомусь обленерго. При цьому важливо визначити учасника такого проекту на підставі інвестиційної програми, а критерієм може бути і те, наскільки через RAB зросте тариф для промисловості. Чим менший зріст, тим краще. Потрібно вже переходити до практики", - зазначив Володимир Омельченко.

На думку експерта, НКРЕКП і Кабмін повинні скоординувати свої зусилля, щоб знайти вихід з тривалої дискусії навколо формату RAB-регулювання. Омельченко нагадав, що введення RAB-регулювання передбачено Енергостратегією України-2035 і терміни запуску цього механізму важливі для старту роботи нового ринку електроенергії в 2019 році.

З ним погодилися й інші експерти-учасники круглого столу. На думку радника міністра енергетики Сергія Чеха, занадто багато часу витрачено на обговорення доцільності впровадження RAB-регулювання, і вже давно пора застосувати методику RAB-тарифів на практиці.

"Скільки можна розмовляти? Вже 5 років одне і те ж. Потрібно просто взяти і впровадити, і подивитися, як методика буде працювати, і які інвестиції підуть в галузь", - заявив президент Енергетичної Асоціації Василь Котко.

У ході заходу європейські експерти назвали RAB-регулювання необхідною умовою для припливу інвестицій у галузь. Директор ЄБРР Шевки Аджунер заявив, що впровадження RAB-регулювання дозволить забезпечити приплив інвестицій у модернізацію енергомереж, а інвесторам – зворотність таких інвестицій.