ua en ru

"Метінвест" знизив рівень викидів в Маріуполі на 20%

Металургійний комбінат "Азовсталь" (Маріуполь Донецької області), що входить у групу "Метінвест", завершує масштабну реконструкцію доменної печі (ДП) №4 вартістю 90 млн дол., змонтувавши сучасну систему газоочистки, що знизить викиди пилу на 20%. Про це йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

Як повідомляється в інформаційних матеріалах, оновлена домна стане однією з найбільш сучасних і екологічних в Україні. При цьому уточнюється, що в рамках реконструкції повністю оновлена система аспірації ливарних дворів, старий електрофільтр замінений на потужний рукавний фільтр - на даний момент це самий сучасний і ефективний тип установок очищення забрудненого повітря. Технічні рішення, реалізовані при реконструкції, дозволяють досягти перспективного європейського нормативу викидів - 30 мг на кубометр повітря.

В "Метінвесті" зазначили, що на домні встановлено нове екологічне обладнання вартістю понад 12,7 млн дол. В точках утворення викидів побудована система видалення шкідливих газів і пилу. Повністю реконструйовано ливарні двори - тепер вони дворівневі і закриті теплоізоляційними кришками, що дозволить повністю виключити утворення бурого диму". Проведені роботи по заміні корпусу, футеровки і системи охолодження печі, побудована сучасна насосно-акумуляторна станція. Проект дозволить збільшити річну продуктивність печі до 1,5 млн тонн чавуну.

"Тільки в минулому році "Метінвест" вклав у поліпшення екології Маріуполя 230 млн грн. Компанія переживає складний період, але продовжує виконувати свої зобов'язання, - повідомив генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков. - Ми зосереджені на розвитку. Наші довгострокові цілі лежать не тільки в площині бізнесу. Поряд з підвищенням конкурентоспроможності та ефективності виробництва стоїть ще більш важлива мета - чисте небо над металургійними заводами. І ми продовжуємо оновлювати потужності і покращувати екологію міст присутності".

Як повідомлялося раніше, ремонт ДП-4 почалася в червні 2014 р. У рамках ремонту проведені основні роботи - замінено кожух печі, виконана вогнетривка футеровка з застосуванням імпортних матеріалів, що дасть значний енергозберігаючий ефект і зменшить витрату коксу на 12 кг/т чавуну.

Крім цього, повністю замінена система охолодження ДП №4, в якій буде використовуватися примусова циркуляція води, що дозволить у п'ять разів знизити споживання морської води. Замість колишнього електрофільтра для очищення газів змонтований рукавний фільтр ФРІР-10300 з імпульсною регенерацією. І якщо раніше обсяг викидів під час випуску чавуну становив від 50 до 100 мг/куб. м, то після реконструкції він знизиться до 20-30 мг/куб. м, що дозволить скоротити річні викиди в атмосферу на 340 тонн.