ua en ru

Металургія є базисом для розвитку української економіки, - Риженков

Металургія є базисом для розвитку української економіки, - Риженков Фото: Метінвест

Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков на 13-ій Щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) відзначив важливість металургійної галузі для розвитку української економіки. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

"Наша компанія пережила непрості два роки. Складності були пов'язані не тільки з воєнними діями, інфраструктурою, тарифною політикою. По нас вдарила загальносвітова криза перевиробництва сталі. Але, тим не менш, ми продовжували інвестувати. Обсяг інвестицій нашої компанії щорічно складав 250-270 млн доларів США. Стратегічними проектами для нас залишалися ті, що були пов'язані з підвищенням ефективності виробництва і охороною навколишнього середовища. Це і найбільший екологічний проект з будівництва аглофабрики на ММК імені Ілліча, і реконструкція газоочисних споруд на комбінаті. У цьому році ми вже переходимо до проектів розвитку: нещодавно підписали контракт на поставку машини безперервного лиття заготовок на комбінат Ілліча, продовжуємо будівництво комплексу пиловугільного вдування на "Азовсталі", зупинили на капітальний ремонт конвертер №2 на комбінаті імені Ілліча, що дозволить вийти на європейські екологічні нормативи. Всі ці проекти обійдуться майже в 300 млн доларів США", - повідомив Юрій Риженков.

На думку генерального директора Групи Метінвест, для успішного розвитку гірничо-металургійного комплексу України необхідно вирішити три питання. По-перше, це адекватні, чіткі і постійні правила встановлення ренти на надрокористування і тарифів на послуги державних монополій. Він зазначив, що в Україні найвищі портові збори в світі, постійно зростаючі тарифи на послуги залізниці, висока вартість транспортування газу. "Державні органи, які приймають рішення про розмір тарифів, повинні зіставляти їх з тарифами в інших країнах, щоб не знижувати конкурентоспроможність української продукції на світових ринках", - заявив Юрій Риженков.

Друге питання, що потребує вирішення, – це справедливі умови реалізації української продукції на ринках Європейського союзу. "Ринок ЄС завжди був і залишається для нас домашнім. Тут знаходяться наші основні клієнти – на ЄС припадає близько 40% всіх продажів Групи", - заявив Генеральний директор Групи Метінвест.

У той же час, в липні цього року Європейська комісія ініціювала антидемпінгове розслідування проти імпорту гарячекатаної продукції з України і низки інших країн. Юрій Риженков зазначив, що Україна – традиційний і відповідальний постачальник гарячекатаної продукції в ЄС, а антидемпінгове розслідування лежить не стільки в економічній, скільки в політичній площині. "Саме тому тему правильно розглядати на міждержавному рівні. Вітчизняні металурги сподіваються, що розслідування щодо України буде завершено без застосування антидемпінгових заходів – у відповідності з духом Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, а також правилами СОТ", - додав керівник Метінвесту.

Третьою перешкодою на шляху розвитку вітчизняного ГМК Юрій Риженков назвав відсутність доступу до європейських ринків капіталу. "По суті, ми самі – європейська компанія в широкому сенсі цього слова, і ми хотіли б отримати доступ до фінансових ресурсів, які допоможуть нам розвиватися далі", - заявив у своєму виступі Юрій Риженков.

Так само в ході брифінгу генеральний директор Метінвесту прокоментував прийняття закону про збільшення мит на експорт брухту на один рік з 10 до 30 євро. "Це "швидка латка", яка дозволяє сьогодні стабілізувати ситуацію. У довгостроковій же перспективі ми хотіли б бачити повну дерегуляцію ринку металобрухту. А це означає, що нам необхідно спростити оподаткування операцій з брухтом спростити можливості розрахунків за здачу металобрухту. Отже, необхідно внесення змін і документи Національного банку України, і в Податковий кодекс", - зазначив Юрій Риженков. За його словами, у реформі ринку металобрухту зацікавлені не тільки металурги, але і брухтозаготівельники.