ua en ru

Місцеві вибори відбулися з порушенням міжнародних стандартів, - "Опора"

Місцеві вибори відбулися з порушенням міжнародних стандартів та недотриманням належної практики організації і проведення виборів. Про це йдеться в заяві громадської мережі "Опора", оприлюдненій за висновками моніторингу місцевих виборів 31 жовтня.

Прийняття нового закону про місцеві вибори напередодні дня голосування без широкого громадського обговорення погіршило його якість. "Під час цієї виборчої кампанії незбалансованість територіальних та дільничних виборчих комісій було закладено на рівні закону, а нечіткі критерії призначення керівних органів призвели до безпідставної переваги партій влади і на цьому рівні", - йдеться в заяві "Опори".

В "Опорі" повідомляють, що вибіркове застосування або ігнорування закону територіальними виборчими комісіями створило додаткові перешкоди для ведення кандидатами виборчої кампанії. А проблема якісної підготовки бюлетенів та відсутності жорсткого контролю за їхнім друком призвели до поглиблення недовіри до виборчого процесу в цілому.

"Недостатньо якісна організація дня голосування призвела до порушення принципу індивідуального і таємного волевиявлення, а порушення норм закону при підрахунку голосів та підбиття підсумків призвело до викривлення результатів голосування в окремих громадах", - заявляє "Опора".