ua en ru

Місцеві бюджети додатково отримають 150 млн грн через зміну системи місцевих податків - проект урядового Податкового кодексу

Місцеві бюджети України отримають додаткові надходження у сумі 150 млн грн, через зміну системи місцевих податків та зборів. Про це йдеться в урядовому проекті Податкового кодексу. Зокрема, в частині розширення бази оподаткування та покращення структури місцевих податків і зборів, урядом пропонується Запровадити податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Ставка податку для фізичних осіб - за кожен квадратний метр загальної площі розмір ставки - 2% мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року, або близько 18,5 грн. на початок 2011р.; для юридичних осіб: ставка - 0,5% балансової вартості нерухомості:- на житлову нерухомість площею понад 300 кв. м (з 1 січня 2012 р.) - на нежитлову нерухомість ( з 1 січня 2014 р.).

Також планується відмова від фіксованих ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (плати за торговий патент), визначення їх у відсотках від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на 1 січня звітного року. Крім того планується перехід на нову базу оподаткування збором за місця для паркування транспортних засобів (замість години парковки - площа парковки), що запобігатиме ухиленню від сплати збору.
Також планується запровадження туристичного збору, який справлятиметься на всій території країни, замість курортного збору. Ставка податку - від 0,5% до 1% вартості проживання у готелях, мотелях та ін.
Урядом також планується скасування 10 місцевих податків та зборів, зокрема: комунальний податок, збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, збір за право використання місцевої символіки, збір з власників собак, збір за видачу ордера на квартиру, збір за участь у бігах та іподромі, збір за виграш у бігах на іподромі, збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, збір за право проведення кіно- і телезйомок, збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерею. Ринковий збір справлятиметься до 2014 р., а з 2014 р. ринковий збір, а також збір за місця для паркування транспортних засобів, скасовуються. Одночасно органам місцевого самоврядування буде надано право застосовувати підвищуючи коефіцієнти до ставок земельного податку для земельних ділянок під ринками та парковками.