ua en ru

Заходи уряду щодо легалізації заробітних плат можуть призвести до зростання безробіття, - експерт

Норми законопроектів щодо легалізації заробітних плат навряд чи вирішать проблему тінізації зарплат, але можуть призвести до зростання безробіття. Таку думку висловив експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій, пише радіо «Свобода».

«Наприклад, деякі люди в регіонах працюють на одній основній роботі і на другій - за сумісництвом. Скажімо, що отримують і там, і там зарплату по тисячі гривень. Якщо для кожного роботодавця поставлять індикативну зарплату у 3 тисячі, то цей працівник, швидше за все, взагалі залишиться без роботи», - каже дослідниця.

«Що пропонує уряд? Він пропонує покарати і працівника, і роботодавця, натомість не пропонуючи нічого. Все-таки треба було пропонувати якісь заходи як «пряник». А якщо ми не зменшуватимемо нарахування на заробітну плату, то дуже важко собі уявити, як взагалі всі ці запропоновані методи спрацюють», - додає О.Бетлій.

У Міністерстві соціальної політики кажуть, що найближчий місяць законопроекти будуть доопрацьовувати. У цей час обіцяють вислухати зауваження роботодавців, профспілок та опозиції. Після цього їх запропонують на розгляд у Верховній Раді.