ua en ru

Меркель заявляє про намір створити європейську мережу зв'язку в обхід США

Канцлер Німеччини Ангела Меркель оголосила про намір обговорити з Францією можливість створення європейської комунікаційної мережі для того, щоб електронні листи та інші дані не проходили автоматично через США

Канцлер Німеччини Ангела Меркель оголосила про намір обговорити з Францією можливість створення європейської комунікаційної мережі для того, щоб електронні листи та інші дані не проходили автоматично через США, передає ВВС.

Меркель розповіла, що збирається підняти це питання в розмові з французьким Президентом Франсуа Олландом під час свого візиту в Париж на наступному тижні.

Викривальні статті, засновані на інформації, отриманій від колишнього співробітника і викривача Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена, були опубліковані восени 2013 р. в кількох європейських виданнях і спровокували дипломатичний скандал. В публікаціях йшлося про великомасштабну стеження США за електронними комунікаціями - американські спецслужби прослуховували телефонні переговори і перехоплювали повідомлення мільйонів абонентів, у тому числі в країнах, що вважаються союзниками Америки. Також стало відомо, що Вашингтон прослуховував телефонні розмови канцлера Німеччини.