ua en ru

Меркель визначила три попередні умови для вступу Сербії в ЄС

Канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході свого візиту в Белград назвала 3 попередніх умови, виконання яких в подальшому дозволить Сербії вступити в Європейський Союз (ЄС), передає "Сіньхуа".

Ліквідація органів влади "паралельних" чинним в Косово. Так як більшістю західних країн визнана незалежність самопроголошеної республіки від Сербії, то і наявність "паралельних" органів влади бачиться їм зайвим, тобто фактично ЄС намагається добитися від Белграда відмови від всіх територіальних претензій.

"Ми дивимося на Сербію, як майбутнього члена ЄС і постараємося зробити все можливе для того, щоб країна, пройшовши всі процедури, засновані на загальноєвропейських принципах влилася в наш союз", - заявила Меркель.

"Сербія користується аналогічними принципами для вирішення конфліктів, і з допомогою наших німецьких друзів ми сподіваємося знайти вихід з ситуації, при цьому ми будемо враховувати право на визначення жителів всього регіону", - заявив у відповідь Президент Сербії Борис Тадіч.

Два інших вимоги стосуються реформування адміністративної та юридичної системи країни, підсумком якого стане приведення їх у відповідність з нормами прийнятим в ЄС. Основна частина їх полягає в розширенні можливостей ринкової економіки і правового захисту національних меншин.

Дані пропозиції ставлять Президента Тадіча в непросту ситуацію: з одного боку, його країна може отримати значні дивіденди від вступу в ЄС, з іншого - повна відмова від Косовського краю може викликати різкий негативний сплеск серед населення Сербії. Про проблеми, які є на даному напрямку, яскраво свідчать нещодавній інцидент на КПП в сербських анклавах Косова, коли для врегулювання конфлікту довелося втрутитися в справу силам KFOR.