ua en ru

Мер Миколаєва закликав владу звернути увагу на фальсифікації в регіонах напередодні виборів

Мер Миколаєва закликав владу звернути увагу на фальсифікації в регіонах напередодні виборів Фото: Олександр Сєнкевич (facebook.com)
Автор: РБК-Украина

Безпідставне зняття кандидатів з виборів - це сигнал, що далі може бути гірше, і 25 жовтня на виборах ми побачимо масштабні фальсифікації.

Про це заявив міський голова Миколаєва, співзасновник партії "Пропозиція" Олександр Сєнкевич в ефірі NewsOne.

"Якщо таке відбувається на початку - це дуже поганий сигнал, що далі буде гірше", - заявив Сенкевич.

Він розповів, що нереєстрація кандидатів і запуск технології "клонів" - це те чим уже ознаменувалась виборча кампанія-2020.

"Ця виборча кампанія не прозоріша за попередню. Інструменти, які застосовує влада, старі - "клони", нереєстрація кандидатів, нереєстрація партійних осередків. Саме тому я сьогодні в Києві. Ми збиралися під ЦВК через те, що кандидата на посаду міського голови Умані Олександра Цебрія в останній день не зареєстрували", - зазначив Сєнкевич.

За його словами, причина відмови в реєстрації - безглузда.

"Комісія мотивувала відмову тим, що він в автобіографії зробив помилку. В інших документах він всі відомості вказав, а в автобіографії пропустив. А от двох його повних клонів зареєстрували. Це люди з Кіровоградської області, які змінили напередодні свої імена та прізвища і вони також Цебрії Олександри Володимировичі. Вдумайтесь, "клонів" зареєстрували, а справжнього кандидата - ні. Як це виглядає? В кращих традиціях попередньої влади", - говорить міський голова Миколаєва.

На його думку, ЦВК спокійно може виправити ситуацію, якщо на те буде політична воля.

"Цю ситуацію, як і інші по країні, можна виправити не доходячи до суду. ЦВК може, коли є підтвердження, що дії комісій незаконні або направлені на дискредитацію кандидата, змінити склад комісії, переголосувати, внести корективи. Інакше, це маленький сигнал до того, що в майбутньому - 25 жовтня все буде набагато гірше", - зазначає Сєнкевич.

Він підкреслив, що у комісій достатньо інструментів для фальсифікації виборів.

"У бюлетенях важко розібратися як їх заповнити і думаю, що це стане плацдармом для фальсифікацій у комісіях. Визнавати дійсними чи недійсними бюлетені буде комісія. А, наприклад, у нас в області представники нашої партії в комісії не потрапили. Думаю, підрахунок голосів може бути не як завжди там до 12 ночі, а розтягнутись на кілька днів, коли будуть перераховувати ці бюлетені і виявляти чи це зіпсований бюлетень чи ні", - говорить Олександр Сєнкевич.

Також міський голова Миколаєва каже, що можуть бути задіяні технології "каруселей".

"Думаю, будуть діяти старі схеми і додадуться "каруселі", яких, пам’ятаєте, за часів Януковича намагалися позбутися. Сьогодні, коли за договором про найм житла можна змінити місце голосування. Фактично можна бути прописаним у Києві, а приїхати проголосувати в Миколаїв. Маючи доступ до зміни такої інформації, можна робити такі "каруселі" по всій країні", - вважає Олександр Сєнкевич.

Він підкреслив, що влада намагатиметься утримати свої позиції за будь-яку ціну.

"Ви самі бачите соціологію і те, що рівень довіри до органів місцевого самоврядування зростає, а до центральної влади стрімко падає. Тому всі інструменти направлені на те, щоб не допустити лідерів громадської думки до виборів. Але це матиме зворотній ефект", - говорить міський голова Миколаєва.

Нагадаємо, 28 вересня під ЦВК та Офісом президента відбулись акції протесту "Право на вибір" через зловживання членами виборчих дільниць.

Як відомо, раніше одного з лідерів "Пропозиції" мера Умані Олександра Цебрія ТВК зняла з виборів з порушенням норм законодавства. При цьому комісія зареєструвала одразу двох "клонів" міського голови.

Протестувальники звернулись до ЦВК та президента з вимогами не допустити фальсифікації результатів виборів.

У мітингу взяли участь мери обласних центрів - Житомира, Миколаєва, Чернівців, Кропивницького та кандидати в депутати і на міських голів з усіх регіонів