ua en ru

Мер Чернігова Владислав Атрошенко: Ворог б'є абсолютно навмання по всьому місту

Мер Чернігова Владислав Атрошенко: Ворог б'є абсолютно навмання по всьому місту Мер Чернігова Владислав Атрошенко (Фото: facebook/typical-chernihiv, фото по тексту: ДСНС України)

Мер Чернігова Владислав Атрошенко – про атаки ворога на місто, критичну ситуацію з комунальними послугами для громадянам та вщент зруйновану цивільну інфраструктуру.

Чернігів, який розташований за десятки кілометрів від кордону з Білоруссю, знаходиться під постійними обстрілами окупантів. Ворожі війська б'ють без жодної вибірковості, знищуючи цілі житлові мікрорайони.

В бліц-інтерв'ю РБК-Україна пізно ввечері 16 березня мер Чернігова Владислав Атрошенко розповів про ситуацію в місті і описав масштаби руйнувань, завданих агресором.

– Розкажіть про ситуацію в місті?

– Зараз за останні півтори доби значно збільшилась інтенсивність обстрілів ворога з усіх видів зброї по житловому сектору. Саме по житловому сектору. Абсолютно ніякої вибірковості немає. Ворог б'є звідки завгодно, навмання по всьому місту.

Загоряються житлові багатоповерхові будинки, міни і снаряди потрапляють в магазини. Сьогодні (розмова відбулась у середу 16 березня, - ред.) один снаряд влучив в магазин і загинуло декілька мирних мешканців, які стояли в черзі за хлібом та за продуктами.

Авіаційні обстріли почастішали. Ворог починає бомбардування з дуже великих висот, щоби його не вражали наші засоби ППО. Спеціалісти кажуть, що це 8 тисяч метрів і вище. Ніякої точності з такої висоти не може бути. Відповідно, бомби падають куди завгодно.

Тобто я спростовую ту інформацію, яка може йти від речників збройних сил Російської федерації, що нібито вражається військова інфраструктура. Абсолютно не так. І в одному і в іншому випадку ведеться хаотична стрільба, здебільшого всі снаряди лягають на житлові масиви.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко: Ворог б'є абсолютно навмання по всьому містуМер Чернігова Владислав Атрошенко: Ворог б'є абсолютно навмання по всьому місту

– Яка ситуація з електроенергією в Чернігові?

– Ситуація в місті дуже складна саме через те, що зараз у місті практично немає електроенергії. Немає зв'язку більшу частину доби і в більшій частині міста. У будівлях немає тепла, тому що авіаційним бомбардуванням і артилерійськими обстрілами були вражені теплові мережі ТЕЦ – дві головних магістралі: теплова магістраль 1 і теплова магістраль 2.

І декілька діб у морози довелося їх відновлювати, а за цей час розмерзлися внутрішньобудинкові мережі. І зараз немає жодної можливості, та й це вже втратило будь-яких сенс відновлювати теплопостачання, якби навіть це було можливим. Крім того, вщент знищена міська ТЕЦ.

– Війська окупантів не змогли прорватися до Чернігова? Працюють окремі диверсанти?

– Не змогли. Ніхто не зміг прорватися до Чернігова. Є певна кількість диверсантів, які знаходяться в місті або прориваються. Але це не регулярні війська і ми їх тут по місту доганяємо і знищуємо.

– Яка ситуація з продуктами та медикаментами?

– Зараз місто поринає в реальну гуманітарну катастрофу. В місті не вистачає продуктів харчування, медикаментів, перев'язочних матеріалів, знеболюючих, антисептиків, хлорки. Ми стоїмо перед ризиком спалаху кишкових захворювань – неможливо дотримуватися санітарії, тому що в місті немає і води. Гарячої і холодної води, оскільки немає електроенергії.

Тому ситуація в місті дуже складна. Місто на межі гуманітарної катастрофи. Раніше журналісти запитували мене про обсяги руйнації в місті, я назвав цифру десятки мільярдів гривень. Зруйновано майже всі об'єкти інфраструктури і сьогоднішню їхню вартість мені навіть важко уявити – це колосальні кошти.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко: Ворог б'є абсолютно навмання по всьому містуМер Чернігова Владислав Атрошенко: Ворог б'є абсолютно навмання по всьому місту

Будь-якою ціною ми переможемо. Місто Чернігів здаватися не буде за жодних обставин. Питання тільки в ціні цієї перемоги. Я вважаю, що багато поколінь українців будуть ненавидіти Росію і росіян. І росіяни будуть виплачувати Україні великі кошти на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Інфраструктуру можна відновити. А тисячі простих українців, які жодного стосунку не мають ні до фашистів, ні до військових, які не потребували російського захисту, на жаль, загинули і їх вже ніхто не поверне. І як оцінити людські життя – це, мабуть, знає тільки один Путін.

– Можливо, ви запитували гуманітарний конвой, з огляду на ситуацію в Чернігові?

– Гуманітарним конвоєм постійно намагається займатися голова військової адміністрації. Але не було жодного випадку, коли російська сторона підписала нам "зелений коридор". Принаймні мені про це на сьогоднішній вечір (16 березня, – ред.) невідомо.

Тому люди їдуть на свій власний страх і ризик, як кажуть, "окольными тропами". Прямого маршруту Чернігів - Київ на сьогодні не існує. Однак до нас доїжджає поодинока гуманітарна допомога, і дехто з людей доїжджає, і так само деякі автомобілі виїжджають з міста.