ua en ru

Менше 1% українців виступили за надання компаніям з РФ доступу до грального ринку, - опитування

Менше 1% українців виступили за надання компаніям з РФ доступу до грального ринку, - опитування Менше 1% українців виступили за надання компаніям з РФ доступу до грального ринку

17% опитаних вважають, що заборона грального бізнесу виявилась успішною

Менше 1% українців припускають, що компаніям з Росії можна надати доступ до грального ринку України у разі його легалізації. Про це свідчать результати опитування "Ставлення українців до азартних ігор", проведеного соціологічною групою «Рейтинг» з 17 по 27 березня.

Зокрема, згідно з результатами, 17% опитаних вважають, що заборона грального бізнесу виявилась успішною, при цьому 71% заявили, що заборона була скоріше або повністю неуспішною. Крім того, 79% респондентів впевнені, що заборона сприяла переходу цього виду діяльності у тіньовий сектор економіки. 57% вважають, що заборона призвела до скорочення надходжень у державний та місцеві бюджети.

Також зазначається, що 38% українців вважають, що внаслідок легалізації азартних ігор держава могла б отримати додаткові кошти, які гральний бізнес буде платити у вигляді податків.

Кожен п'ятий з опитаних вважає, що легалізація призвела б до зниження корупції у цій сфері, і до створення нових робочих місць. По 12% переконані, що дозвіл на ведення грального бізнесу залучив би в Україну іноземних туристів, а також сприяв би розвитку підприємництва. Серед азартних ігор, які можуть бути дозволені в Україні, 58% опитаних назвали лотереї.

Майже половина опитаних вважає, що заборона азартних ігор ніяк не вплинула на зменшення кількості людей, які витрачають гроші на азартні ігри. 57% вважають, що заборона не призвела до спаду числа залежних від азартних ігор людей. 17% сказали, що мали досвід гри в азартні ігри на гроші як мінімум один раз за останні п'ять років, тобто коли заборона вже діяла.

Згідно з результатами, чверть опитаних вважає, що допустити на гральний ринок України у разі його легалізації в найближчому майбутньому можна тільки українські компанії. Менше 1% українців припускають, що такий дозвіл можна надати компаніям з Росії. 7% думають, що такий дозвіл можна дати компаніям з ЄС, 2% - з США.

Лише 24% опитаних українців вважають себе азартними людьми. 75% вважають, що їм не притаманна ця риса. 67% респондентів вважають, що повнолітня людина має право грати в азартні ігри на гроші. 74% респондентів вважають, що в разі потрапляння в залежність від азартних ігор відповідальність за це несе сама людина. Лише 2-4% опитаних зазначили, що вони особисто або їх родичі потрапляли в таку залежність.

Зазначимо, аудиторією для опитування виступило населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2%.