ua en ru

Механізм створення виборчих округів не створить проблем, якщо підхід буде суто математичним, - ЦВК

Перший заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера, заявив що норма закону "Про вибори народних депутатів України", що передбачає 12%-не відхилення кількості виборців від середньої норми на кожному окрузі, дозволить створити виборчі округи так, щоб до ЦВК не було претензій. Про це він заявив на сьогоднішньому брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дійсно в законі "Про вибори народних депутатів України" передбачена 12%-на межа відхилення кількості (виборців) в округах від середньої кількості по Україні. Тобто 12%, не більш і не менше. У країнах Європи норми різні. Є навіть 15%, і до 15% вона вважається ще допустимою, але, звичайно, ідеальний випадок, коли така межа складає близько 10%. Законодавець встановив 12%, і від цієї норми нам треба буде відштовхуватися", - сказав Магера.

За його словами питання створення округів повинне мати виключно об'єктивний характер. "Як тільки туди втрутяться якісь суб'єктивні бажання і побажання..., абсолютно очевидно, що це не посприяє нормальному ходу виборчого процесу. Але якщо тут буде застосована виключно математика і нічого окрім математики, я думаю, що механізм дозволить створити таким чином округи, щоб ні у кого не було претензій до такого рішення". Він уточнив, що на кожному виборчому окрузі України в середньому трохи більше 163 тис. виборців.

Нагадаємо, що пункт 2 ст. 18 розд. 3 закону "Про вибори народних депутатів України" передбачає: "Відхилення кількості виборців в одномандатному окрузі не може перевищувати 12% орієнтовної середньої кількості виборців в одномандатних округах".

Зазначимо, в Україні для проведення парламентських виборів до 20 квітня буде створено 33,5 тис. виборчих ділянок.