ua en ru

Медведчук вважає помилковим для української економіки вибір західного вектора інтеграції

Вибір західного вектора зовнішньоекономічної інтеграції у країні, більшість підприємств якої орієнтовані на східних партнерів, є помилковим і не відповідає інтересам держави. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук, коментуючи рішення сторін за підсумками тристоронньої зустрічі України, Росії та ЄС відкласти застосування угоди про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі з Євросоюзом до 31 грудня 2015 року.

За його словами, про загрози та ризики, які неодмінно виявляться в процесі євроінтеграції, "Український вибір" говорив протягом двох років: асиметрія партнерства, обумовлена низьким рівнем продуктивності праці, інноваційності виробництва та секторальної підтримки в Україні, а також неможливість здійснення масштабної та швидкої модернізації економіки країни роблять українську продукцію неконкурентоспроможною в Євросоюзі.

"Вдруге за останні десять місяців офіційний Київ визнав, що вітчизняна економіка не витримає приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом, і вирішив почекати з реалізацією економічній частині угоди", - зазначив політик.

Медведчук підкреслив, що через припинення торгово-економічного співробітництва з РФ бюджетоутворюючі галузі України прийшли в повний занепад, катастрофічна ситуація склалася і в сільському господарстві, і в промвиробництві. Згідно з даними Держстату, за січень - липень 2014 року промвиробництво в Україні скоротилося на 5,8% порівняно з аналогічним періодом 2013-го. Вугільна галузь "просіла" на 28,7%, машинобудування - на 23,8%, хімпром - на 22,2%, нафтопереробка - на 15,9%, металургія - на 12,3%. Негативні тенденції призводять не тільки до зниження обсягів виробництва, але і до скорочення зайнятості населення. В кращому разі працівників переводять на неповний робочий тиждень або їм урізають зарплати, в гіршому - вони поповнюють ряди безробітних", - додав лідер руху.