ua en ru

Медведчук розкритикував монетарну політику НБУ

Лідер громадської організації "Український вибір" Віктор Медведчук розкритикував монетарну політику Національного банку України. Про це він написав у своєму блозі.


"Напередодні свого 20-річного ювілею гривня ― колись одна з найстабільніших валют у світі — пробила чергову психологічну позначку в 26 гривень за долар, і продовжила стрімке падіння. Тільки протягом однієї торгової сесії 31 серпня гривня подешевшала на 59 копійок. Намагаючись завуалювати бездарну монетарну політику, НБУ, як завжди, стали шукати виправдання. І причини падіння національної валюти, звичайно ж, тут же знайшлися. У своїй заяві Нацбанк вказав на посилення волатильності курсу гривні внаслідок "...сезонного посилення попиту на іноземну валюту, корекції цін на зернові, які є одним з ключових товарів українського експорту", а також через загострення ситуації навколо Криму і на Сході країни", - написав Медведчук.

"Що-що, а знаходити причини і виправдання в НБУ навчилися майстерно. Пам'ятається, в січні поточного року під час чергового обвалу національної валюти — регулятор спробував пояснити, що вийшла з-під його контролю ситуацію на валютному ринку розбіжністю... зимових свят в Україні та США (мовляв, поки Америка відпочивала, в Україні сформувався такий високий попит на долар, що гривня не витримала тиску і обвалилася)", - написав він