ua en ru

Медведчук прокоментував співпрацю України з МВФ

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук прокоментував співпрацю України з МВФ. Про це йдеться в його блозі.

"Умови отримання чергового траншу кредиту МВФ українською владою не виконані. В результаті готується новий документ, в якому міститься традиційний набір антисоціальних заходів, що нібито покликані збалансувати бюджет і в цілому стабілізувати фінансову ситуацію в країні", - заявив він.

За словами політика, в уряді розуміють, що для Кабміну кредитування МВФ - "єдина можливість якийсь час утриматися на плаву".

"Але, мабуть, там усвідомлюють і те, що соціальна ситуація в країні вибухонебезпечна і подальше "закручування гайок" може призвести до вельми неприємних для Кабміну результатів", - додав він.

Медведчук вважає, що негативні наслідки буде мати поетапне підвищення пенсійного віку чоловіків і жінок до 62 років, підвищення тарифів, "звільнення від сплати податків" для власників житлової нерухомості та транспортних засобів, посилення фіскального навантаження на малий та середній бізнес.

"Слід визнати, що в української влади є серйозний опір такому курсу. Але навряд чи це стане на заваді прийняття шкідливих рішень. Не в поточному році, так в наступному. Втратами може обернутися і рекомендоване Фондом підвищення акцизів на алкоголь і тютюнові вироби. На ці граблі в Україні наступали вже не раз. Зрозуміло, що склалася в результаті діяльності уряду "камікадзе" економічної ситуації розрив відносин з МВФ буде дуже болючим для України", - резюмував він.