ua en ru

Медведчук прокоментував перспективи ЗВТ України з ЄС

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук прокоментував перспективи зони вільної торгівлі (ЗВТ) України з Євросоюзом (ЄС). Про це йдеться у блозі Медведчука на сайті "Українського вибору".

"Останнім часом все голосніше звучать безапеляційні заяви представників української влади про те, що угода про ЗВТ між Україною і ЄС набуде чинності з нового року. Про загрози і проблеми, якими загрожує економічне співробітництво України і ЄС у рамках зони вільної торгівлі, в Києві намагаються не тільки не говорити, але і не думати. І це при тому, що навіть в Євросоюзі висловлюють сумнів в ефективності ЗВТ для України", - заявив він.

При цьому, на думку Медведчука, "каже про відкриття для українських виробників "ємного і перспективного ринку Євросоюзу щонайменше наївно".

"Неконкурентоспроможність української продукції (і з цим не стануть сперечатися навіть найзавзятіші апологети економічної євроінтеграції) викликана асиметрією партнерства. Низький рівень інноваційності, критично низька продуктивність праці, відсутність секторальної підтримки, неможливість провести швидку і масштабну модернізацію підприємств - об'єктивні фактори, що перешкоджають виходу на європейські ринки вітчизняних товарів", - сказав політик.

Крім цього, він звернув увагу на перехід на євростандарти, "без чого прорив на ринок ЄС в принципі неможливий".

"Оскільки всі ризики і загрози ляжуть на плечі українських громадян, то саме вони повинні приймати рішення про те, чи потрібна нашій країні зона вільної торгівлі з ЄС. Дійсно було б справедливо винести на всеукраїнський референдум стратегічно важливе питання про вибір вектора економічної інтеграції. Нехай майбутнє своєї країни визначать її громадяни, а не чиновники і політики, які давно перестали захищати інтереси України та українського народу", - резюмував Медведчук.