ua en ru

Медведчук закликав українську владу припинити "політику на крові"

Лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук закликав українську владу припинити "політику на крові". Про це повідомляє прес-служба "Українського вибору".

"Троє загиблих, 131 поранений, причому сім чоловік у важкому стані, - така трагічна статистика епохального голосування за "нову Конституцію". Це був воістину чорний день для "розвиненого парламентаризму" по-українськи... Насильство (а тим більше насильство, що веде до загибелі людей) у будь-якої психічно здорової людини викликає обурення та засудження. А у тверезомислячої людини - ще й прагнення зрозуміти його причини. В даному випадку все очевидно: сталася трагедія - закономірний результат тієї терпимості, яку влада довгий час виявляла щодо радикальних політичних сил, їх екстремістської риторики і агресивних дій", - заявив він.

На думку Медведчука, українська влада надто довго закривала очі на "витівки і безчинства войовничих радикалів".

"Інколи навіть виникало враження, що своїм потуранням вона заохочує подальші провокації: факельні ходи, руйнування пам'яток, збройні напади на посадових осіб, адміністративні будівлі, приміщення комерційних структур і дома пересічних громадян. Організаторам і учасникам подібних акцій все сходило з рук", - підкреслив він.

За словами політика, лідери ультраправих політичних сил навіть не приховують своєї ролі в організації масових заворушень. Більш того, він вважає, що демонстрація сили для них стала засобом отримати політичні дивіденди і добитися реваншу.

"Але в той час як Тягнибок, Ляшко, Ярош та інші "ватажки" ура-патріотичних і радикальних сил, застосовуючи силу, займаються піаром, страждають прості українці, що знаходяться по обидві сторони протистояння. Як показує практика, ніхто з ініціаторів таких акцій, ніхто з тих, хто виводить агресивно налаштовані маси на вулицю, ще ні разу не був притягнутий до відповідальності за організацію масових заворушень. Гучні заяви представників влади про невідворотність покарання залишаються порожнім звуком", - заявив Медведчук.

"Так, може, українській владі пора нарешті припинити проводити злочинну політику на крові"? І визнати той сумний факт, що мирний громадянський протест в Україні сьогодні виявився витісненим виступами воєнізованих формувань. Кровопролиття під стінами українського парламенту має змусити владу переглянути своє ставлення до ура-патріотів, покарати винних і рішуче присікати будь-які спроби використання радикальних методів у політичній боротьбі", - резюмував він.