ua en ru

Медведчук запропонував провести тристоронні переговори у форматі "Україна - РФ - ЄС"

В України є можливість взяти паузу і в ході переговорів з ЄС і РФ знайти шляхи для взаємовигідного співробітництва. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Це дасть Україні додаткові економічні переваги, яких по-іншому не добитися, а у економічної політики країни з'явиться міцний фундамент, без якого на появу на ринку стратегічного інвестора розраховувати не варто", - підкреслив політик.

Він нагадав, що країни "Веймарського трикутника": Німеччина, Франція і Польща - ще 30 березня виступили з заявою, в якій закликали у тристоронньому форматі Україна - РФ - ЄС обговорити сумісність норм, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, і існуючих між Україною та державами Митного союзу економічних домовленостей.

"Таке обговорення - запорука того, що буде вироблений комплексний підхід до формування зовнішньоторговельної політики України, Митного союзу та ЄС. Причому ініціатором цих переговорів ще в вересні 2013 року була Російська Федерація. Тоді Європа відмовилася вести переговори в тристоронньому форматі, але зараз її представники визнають, що таке рішення стало помилкою, яка спровокувала серйозний конфлікт", - зазначив лідер руху.

За словами Медведчука, Україна, Росія і ЄС зацікавлені в економічній інтеграції.

"Інші очевидні інтереси є і в України: підписання економічної частини Угоди з ЄС означатиме відмову від діючих сьогодні преференцій для українських товарів у країнах МС. Угода про ЗВТ з Євросоюзом обернеться для України погіршенням умов торгівлі на пострадянському просторі, - зазначив політик. - При цьому країни ЄАЕС можуть пом'якшити для себе негативні наслідки такого кроку України, підвищивши середній рівень митного тарифу при торгівлі з нашою країною. А адже Росія є найбільшим нашим зовнішньоторговельним партнером: експорт до Росії в I кварталі 2014 року складе 2,7 млрд дол".