ua en ru

Медведчук: Через політику євроінтеграторів Україна залишиться в "борговому рабстві" до 2040 р

Через безвідповідальну політику євроінтеграторів Україна залишиться в "борговому рабстві" мінімум до 2040 року. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"27 серпня Арсеній Яценюк з гордістю повідомив, що Україна досягла нарешті домовленості з власниками євробондів про списання 20% держборгу. Однак угоду з кредиторами, піднесену прем'єром як перемога України, навряд чи можна вважати такою", - заявив він.

Політик підкреслив, що в обмін на списання частини боргу Київ повинен надати кредиторам інші спеціально випущені цінні папери, які дозволять після 2021 року отримувати платежі від України, якщо ВВП буде рости більше, ніж на 3%. Він додав, що папери слід порівну розподілити між кредиторами, і "саме цей момент став каменем спотикання".

"Власникам облігацій з терміном погашення в 2015 році через угоди про відстрочення виплати держборгу доведеться чекати більше восьми років, поки Київ поверне борги, а ось власникам інших облігацій - всього лише близько півроку. Так що, схоже, переговори Мінфіну з кредиторами далекі від завершення і умови угоди будуть змінюватися, причому не в інтересах України", - сказав Медведчук.

"Але, навіть, незважаючи на це, нас як і раніше запевняють, що реструктуризація держборгу вигідна. "Уряду камікадзе" - мабуть. А ось Україні - точно ні. Адже тепер через безвідповідальну політику євроінтеграторів, які залучають все нові позики, щоб розплатитися за старими боргами, країна залишиться в борговому рабстві як мінімум до 2040 року", - резюмував він.