ua en ru

Медведчук підкреслив важливість зміни моделі територіального устрою держави

Вирішити накопичені протиріччя можна тільки шляхом зміни моделі територіального устрою держави. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху "Український вибір".

"Вище керівництво країни могло б більше часу приділяти своїм безпосереднім обов'язкам - стратегічного планування, порятунку економіки якби громади та органи місцевого самоврядування отримали право самостійно розпоряджатися своїм майном і заробленими коштами, а не озиратися кожен раз на далекий Київ, в руках якого сконцентрована не тільки влада, але і всі фінансові потоки. Як це ні парадоксально, але регіони позбавлені права розпоряджатися своїми коштами", - написав політик.
Також Медведчук вважає, що ця проблема не обмежується тільки фінансуванням.

"На жаль, ця проблема не обмежується фінансуванням. Вона багатолика і багатогранна. Та адміністративно-територіальна реформа, обіцяна колись народу, її не вирішить. Вирішити накопичені протиріччя можна тільки шляхом зміни моделі територіального устрою держави. Федеративний пристрій надасть повноваження регіонам: територіальні громади самі зможуть вирішувати, якою мовою говорити, яких героїв шанувати, кому зводити пам'ятники. На жаль, в сучасних українських реаліях ці питання здатні розколоти суспільство. Що ми зараз і спостерігаємо. Майдан і антимайдан - яскравий тому приклад", - сказав він.

На думку Віктора Медведчука, місцевої ради, який мав би право розпоряджатися своїми ж грошима, по-перше, не довелося б кожен рік з завмиранням серця чекати новин - заблокують Раду чи ні, приймуть бюджет вчасно або знову зірвуть процес, наприклад, з-за того, що доповідач говорить російською, а не українською мовою.

"По-друге, жоден місцевий депутат або мер не ризикнув би кинути бюджетників без зарплат, тому що представники територіальної громади негайно б ініціювали місцевий референдум і висловили йому недовіру. Все правильно - народ повинен мати можливість контролювати владу. Це його право, гарантоване Основним Законом", - додав він.

Лідер громадського руху "Український вибір" вважає, що політикам вигідно законсервувати унітарний устрій.
" Диктат центру, розподіл фінансів, нав'язування єдиної політики зверху - прекрасний важіль для управління всією країною в ручному режимі. Так, це більш ніж вигідно влади (неважливо, якими політсилами вона представлена), але невигідно народу. У регіонах це вже усвідомили. Тепер треба діяти. І зробити це необхідно, поки розкол і протистояння не призвели до розпаду України", - написав Медведчук.

Віктор Медведчук написав також, що прийняття держбюджету на 2014 рік, для прийняття місцевих бюджетів знадобиться час.
"Кінець і початок року для мерів міст - період серйозних випробувань. Щороку 31 грудня... вони переживають, чи зможуть виплатити аванси і зарплати бюджетникам в січні майбутнього року. І небезпідставно. Свіжий приклад: держбюджет на 2014 рік не затверджено, не прийняті обласні, районні та міські бюджети, а значить - фінансування витрат буде проводитись в ручному режимі і за залишковим принципом. Скільки це триватиме - невідомо. Тільки в січні приймуть бюджет країни (і то - якщо опозиція знову не заблокує Раду), потім знадобиться час на прийняття місцевих бюджетів", - додав політик.

"А ось податки громадяни і підприємства повинні будуть платити справно, до того ж в повному обсязі. Навіть ті, хто залишиться на свята без зарплат, заплатять з кожної покупки 20% ПДВ. Це стосується і столичних бюджетників, які через евромайдана ризикують залишитися без засобів до існування. З причини кризи державної влади в Києві міська рада не може провести голосування. Ось і доводиться особисто Президенту втручатися і давати доручення прем'єр-міністру, щоб бюджетникам виплатили зарплати", - підсумував лідер громадського руху "Український вибір".